Blondies z białą czekoladą
Blondies to jedno z popularnych, amerykańskich ciast przypominających zakalec. Zrobione jest z białej czekolady z idealnie chrupką i kruchą "skorupką". Przepis na nie jest naprawdę prosty.
30.12.2015 | aktual.: 30.12.2015 09:03
Blondies to jedno z popularnych, amerykańskich ciast przypominających zakalec. Zrobione jest z białej czekolady z idealnie chrupką i kruchą "skorupką". Przepis na nie jest naprawdę prosty.
Jak wyjaśnia autorka przepisu, Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious, blondies przypomina brownies. W strukturze wypieki te są praktycznie identyczne, choć wszystko zależy od tego, jakiego masła i jakiej czekolady użyjemy do jego przygotowania. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych, soczystych owoców albo gęstych, jeszcze ciepłych sosów.
Składniki na blondies: 200 g masła, 250 g białej czekolady, 5 jajek, 300 g cukru trzcinowego, 100 g mąki pszennej, 100 g białej czekolady.
Masło wraz z połamaną czekoladą roztop w misce w kąpieli wodnej (tj. tuż nad garnkiem z gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę pozostaw do przestygnięcia. Ubij jajka na końcu dodając do nich cukier oraz mąkę. Teraz, gdy roztopione masło z czekoladą przestygło stopniowo dodawaj je podczas miksowania masy jajecznej. Przełóż całość na wyłożoną papierem do pieczenia blasze, wierzch obsyp drobno pokrojoną i obtoczoną w odrobinie mąki pszennej czekoladą i piecz w 200 stopniach C przez około 30 minut.
Sugestie: Do ciasta (tuż przed wlaniem go do formy) możesz dodać posiekane orzechy, kawałki czekolady lub owoców, czy też dowolny ekstrakt lub np. kawę. Przygotowując wersję light, użyj cukru trzcinowego, ciemnego cukru muscovado, stewi w proszku lub ksylitolu.
rel="nofollow">** www.justmydelicious.com