Byk
Byk uwielbia jeść i to dobrze (tłusto), jest łasuchem, często coś podjada. Prowadzi bujne życie, często z konsekwencjami w postaci dodatkowych kilogramów.
Osobowość – uwielbia jeść i to dobrze (tłusto), jest łasuchem, często coś podjada. Prowadzi bujne życie, często z konsekwencjami w postaci dodatkowych kilogramów.
Skłonność do tycia i sposoby odchudzania – wprowadza drastyczne okresy postu (z sukcesem), gdy ma za dużo kilogramów, potem zachowuje się znowu po staremu i unicestwia szybko swe sukcesy. Traci na wadze i szybko ją odzyskuje. Ma skłonności do tycia w barach, tak więc zalecane ćwiczenia to te z udziałem rąk np. wymachy i rozmachy.
Upodobania kulinarne – to dobry gospodarz, organizuje wystawne przyjęcia. Przywiązany jest do ogniska domowego. Nie gotuje wyśmienicie, ale solidnie. Chętnie korzysta z osiągnięć techniki (mikser, kuchenka mikrofalowa)
, myśli praktycznie, nie traci zimnej krwi, gdy coś mu się przypali.
Wskazówki dietetyczne– Byki powinny się całkowicie przestawić z ciężkich polskich potraw na posiłki włoskie. Dużo spaghetti z lekkimi sosami, dużo jarzyn z odrobiną parmezanu, sporo sałatek, lekkie dania rybne oraz mięsne, wino i dużo wody - oto dieta na Byka.
Zalecane menu:
Śniadanie – włoskie śniadanie nie różni się od polskiego, wystarczy kromka chleba z serem lub chudą wędliną, porcja warzyw i przypraw. Jeśli ma być na słodko, to może być bułka z miodem oraz twarożek bądź owoce z jogurtem lub tłustym mlekiem.
Obiad – spaghetti po bolońsku, risotto, wątróbka po wenecku.
Kolacja– mozzarella z pomidorami, melon z szynką, warzywa z parmezanem, pizza.
Autorką porad dotyczących diety jest Katarzyna Południak.
Jeśli chcesz porozmawiać z Katarzyną Południak skontaktuj się!