GotowaniePrzepisyCesarskie racuchy

Cesarskie racuchy

Cesarskie racuchy
06.06.2005 13:20, aktualizacja: 20.02.2006 15:32

Obłożyć połówkami truskawek lub polać sokiem.

Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżka oleju
- cukier puder do posypania
- 20 dag świeżych truskawek ewentualnie sok truskawkowy lub malinowy do polania deseru

Mąkę zmiksować z żółtkami, cukrem, olejem, szczyptą soli i mlekiem; białka ubić, delikatnie połączyć z ciastem; na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, tak by powstał dość gruby naleśnik; gdy usmaży się z jednej strony, porozrywać go widelcem na kawałki i obrócić na drugą stronę, przyrumienić; w ten sposób zużyć całe ciasto; kawałki naleśników przełożyć na talerzyk, oprószyć cukrem pudrem, obłożyć połówkami truskawek lub polać sokiem.