Chcesz schudnąć? Powspominaj...

Wspominanie wcześniejszych posiłków sprawia, że przy kolejnym pochłaniamy mniejsze porcje - twierdzą naukowcy na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Ich zdaniem przejadaniu się sprzyja natomiast czytanie czy oglądanie TV w trakcie jedzenia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Wspominanie wcześniejszych posiłków sprawia, że przy kolejnym pochłaniamy mniejsze porcje - twierdzą naukowcy na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Ich zdaniem przejadaniu się sprzyja natomiast czytanie czy oglądanie TV w trakcie jedzenia. Wyniki 24 niezależnych badań, w których badano wpływ świadomości, uwagi, pamięci i rozproszeń na ilość pochłanianego przez ludzi jedzenia, poddali powtórnej analizie naukowcy pod kierunkiem dr Erica Robinsona z Instytutu Psychologii, Zdrowia i Społeczeństwa na University of Liverpool.

Jak ustalili, istnieje kilka zabiegów pozwalających ograniczyć ilość jedzenia, po jakie sięgamy, przez co może pomagać w odchudzaniu. Naukowcy ci twierdzą, że zjadaniu mniejszych porcji sprzyja przywoływanie wspomnień dotyczących wcześniejszych posiłków oraz jedzenie świadome - to znaczy takie, w trakcie którego nie poddajemy się rozproszeniom.

Naszą pamięć skutecznie wspomagają rozmaite techniki, np. robienie notatek na temat ostatnio zjedzonych porcji czy zachowywanie pustych opakowań po pochłoniętych niedawno produktach.
"Jeśli ludzie mają w pamięci swój ostatni posiłek, a przy tym pamiętają, że był on smaczny i sycący, kolejnym razem jedzą mniej" - zauważa dr Robinson, cytowany na stronie swojej uczelni.

Robinson i jego zespół analizowali wyniki badań dotyczących dorosłych ludzi o "zdrowym" współczynniku masy ciała. Jak sugerują, warto jeszcze sprawdzić, czy wspomnienia podobnie wpływają na ludzi z nadwagą. Naukowcy ustalili dodatkowo, że zwiększonej konsumpcji sprzyja rozpraszanie się w trakcie jedzenia. Rozpraszający wpływ może mieć na nas oglądanie telewizji, słuchanie radia i muzyki albo czytanie gazet przy jedzeniu. Wszystkie te czynności odwracają uwagę od posiłku zjadanego w danym momencie.

(PAP/ma)

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świeże kwiaty na grobie? Ten trik sprawi, że będą stały jeszcze dłużej
Świeże kwiaty na grobie? Ten trik sprawi, że będą stały jeszcze dłużej
Kiedyś Polacy się zajadali, dziś niewielu ma odwagę. To błąd
Kiedyś Polacy się zajadali, dziś niewielu ma odwagę. To błąd
Nie lekceważ, gdy zauważysz w domu. Ich obecność to sygnał alarmowy
Nie lekceważ, gdy zauważysz w domu. Ich obecność to sygnał alarmowy
Odszedł z teatru w atmosferze skandalu. Dziś pracuje w warsztacie
Odszedł z teatru w atmosferze skandalu. Dziś pracuje w warsztacie
Nikt jej nie pomógł, bo myśleli, że jest pijana. Zmarła 20 lat temu
Nikt jej nie pomógł, bo myśleli, że jest pijana. Zmarła 20 lat temu
Trafiła na odwyk w wieku 14 lat. Tak wspomina pobyt
Trafiła na odwyk w wieku 14 lat. Tak wspomina pobyt
O finansach mówi otwarcie. Tak żyje na emeryturze
O finansach mówi otwarcie. Tak żyje na emeryturze
Pokazali, co trafiło do schroniska. "Tego się nie spodziewaliśmy"
Pokazali, co trafiło do schroniska. "Tego się nie spodziewaliśmy"
"Wygrałam pieniądze i męża". Przed ślubem podpisali intercyzę
"Wygrałam pieniądze i męża". Przed ślubem podpisali intercyzę
"Chcesz kupić tę ruinę?". Nie posłuchała ostrzeżeń
"Chcesz kupić tę ruinę?". Nie posłuchała ostrzeżeń
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił