Rozsyp na blaszce i zapiecz. Brud odpadnie całymi płatami
Mycie piekarnika należy do jednego ze żmudnych kuchennych procesów. Aby sobie nieco ułatwić życie, nie musisz od razu sięgać po silnie żrącą "chemię" ze sklepu. Domowe sposoby na czysty piekarnik są równie skuteczne.
Czyszczenie piekarnika często odkładamy, lekceważąc, jak ważne jest utrzymanie go w czystości. Dzięki kilku prostym trikom możemy znacznie ułatwić sobie zadanie, dbając o smak potraw i bezpieczeństwo w kuchni. Oto praktyczne sposoby na uzyskanie czystego piekarnika. Jeden z nich może naprawdę zaskoczyć - pomóc nam bowiem mają... obierki jabłek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mycie piekarnika z termoobiegiem
Co mają wspólnego obierki z jabłek i czysty piekarnik?
Mycie piekarnika to jedno z najbardziej znienawidzonych obowiązków domowych, które często przegrywa w konfrontacji z zaschniętym tłuszczem i resztkami jedzenia. Zaniedbywanie tego sprzętu może prowadzić do psucia smaku przygotowywanych potraw oraz nieprzyjemnych zapachów. Dlatego warto znać proste i skuteczne metody, które nie wymagają specjalistycznych środków chemicznych.
Jedną z nich jest wykorzystanie kwasu jabłkowego, zawartego w świeżych obierkach tych owoców. Ma on bowiem właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze oraz wybielające. Wystarczy, że rozsypiesz obierki na blaszce i umieścisz ją na ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Potem gdy sprzęt ostygnie, przetrzyj go wilgotną ścierką - zabrudzenia powinny dać się usunąć bez większych problemów.
Nie tylko obierki z jabłek
Innym popularnym trikiem na czysty piekarnik jest użycie sody oczyszczonej oraz gorącej wody. Ta metoda nie tylko usuwa uporczywe zabrudzenia, ale także jest ekologiczna i bezpieczna dla zdrowia. Wystarczy przygotować pastę z sody i wody, którą następnie rozprowadza się na zabrudzonej powierzchni piekarnika. Po kilku godzinach pastę zmywa się, pozostawiając czysty piekarnik.
Jeżeli zależy ci na tym, by mycie piekarnika było jak najprostsze i możliwie najbardziej naturalne, doskonałym rozwiązaniem jest zastosowanie cytryny i octu. Wystarczy wycisnąć sok z jednej cytryny, wymieszać go z 1/4 szklanki octu i dodać do tego szklankę ciepłej wody. Roztwór należy rozprowadzić na ściankach piekarnika i pozostawić na około pół godziny, aby ocet i cytryna mogły rozpuścić tłuszcz oraz przypalone resztki jedzenia. Po tym czasie wnętrze piekarnika przetrzyj wilgotną ściereczką. Efekt lśniącego i pachnącego cytrusami piekarnika - gwarantowany.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.