Chińskie głodówki
Głodówka stosowana w chińskiej medycynie służy głównie oczyszczeniu organizmu.
10.07.2007 | aktual.: 28.05.2010 02:04
Głodówka stosowana w chińskiej medycynie służy głównie oczyszczeniu organizmu. Oczyszczony organizm jest lepiej zharmonizowany i mniej podatny na choroby. Można też pozbyć się chorób już istniejących.
Głodówka powinna trwać 12 dni, zgodnie z przyjętym w medycynie chińskiej cyklem przemiany i wymiany krwi. Minimum jednak trzy dni - ciało potrzebuje przynajmniej 72 godziny na wydalenie głównych toksyn.
Głodówki nie można robić byle jak. Przez kilka dni trzeba przygotować do niej ciało i ducha. Najpierw trzeba przestać jeść mięso, potem sery, stopniowo przechodzić na pożywienie roślinne.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
A tuż przed rozpoczęciem prawdziwej głodówki jeść wyłącznie produkty zbożowe (kasze i inne dania z pełnego ziarna) i sporo czasu poświęcić na relaks i medytację. Po kilku dniach odżywiania się zbożami można rozpocząć głodówkę.
Podczas głodówki nie stosować środków przeczyszczających. Ważny jest rodzaj herbatek i innych napojów spożywanych podczas głodówki. Pić należy zawsze ciepłe napoje. Najlepiej wziąć różne owoce, wrzucić je na wodę, zagotować, a następnie zrobić z nich soki i pić w miarę pragnienia.
Okres głodówki warto wykorzystać na naukę albo medytację - są one wówczas o wiele skuteczniejsze, ponieważ mózg uwolniony z toksyn lepiej funkcjonuje.
Nigdy nie powinno się robić głodówki w zimie. Zarówno ludzie jak i zwierzęta powinni na zimę przybrać na wadze, a nie tracić jej. Najlepiej zaczynać głodówki wiosną. Definitywnie zaprzestawać głodówek po jesiennym zrównaniu dnia z nocą.
Po zakończeniu głodówki koniecznym jest stopniowe przyzwyczajanie się do normalnego odżywiania. Objadanie się natychmiast po zakończeniu głodówki jest bardzo szkodliwe i może być wręcz niebezpieczne. Jeżeli ktoś chciały zastosować głodówkę leczniczą, powinien przed jej rozpoczęciem zasięgnąć porady lekarza, czy jego stan zdrowia na to pozwala.