Qaqwqwrqw

Chlebek z cukinii

Monotonne śniadania z tradycyjnymi kanapkami w roli głównej mogą się znudzić. Aby urozmaicić nieco ten posiłek warto przygotować chlebek z cukinii, który idealnie łączy się z różnego rodzaju śniadaniowymi specjałami.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Chlebek z cukinii
(www.justmydelicious.com)
Qaqwqwrqw

Monotonne śniadania z tradycyjnymi kanapkami w roli głównej mogą się znudzić. Aby urozmaicić nieco ten posiłek, warto przygotować chlebek z cukinii, który idealnie łączy się z różnego rodzaju śniadaniowymi specjałami. Ten rodzaj chleba ma słodki smak i wilgotną strukturę, przez co z powodzeniem można go nazywać również ciastem. Autorka przepisu Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious zaznacza, że przygotowanie chleba z cukinii przypomina trochę robienie muffinek, ponieważ suche i mokre składniki najpierw miesza się osobno, a dopiero po chwili łączy. Aromat cynamonu skutecznie podkreśla delikatny smak cukinii, dodając całości rozgrzewającej nutki.

Składniki na chlebek z cukinii: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 i 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jajka, 1/3 szklanki mleka, 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii, 1 szklanka rodzynek.

Wykonanie: w jednej misce połącz ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz cukier. W drugiej misce połącz ze sobą olej, jajka, mleko i cukinię. Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj jedynie do ich połączenia się. Teraz króciutko wmieszaj oprószone odrobiną mąki rodzynki. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 22x10 cm). Piecz w 180 stopniach C przez około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Qaqwqwrqw

Sugestie: chlebek możesz również upiec w okrągłej formie - wtedy bardziej będzie się kojarzyć z ciastem, a nie chlebkiem. Do chlebka zamiast rodzynek dodaj kawałki czekolady lub orzechy. Przygotowując wersją light należy zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go cukrem trzcinowym, stewią w proszku czy ksylitolem.

(fot. www.justmydelicious.com)
Podziel się

* * www.justmydelicious.com * Paulina Krajewska*

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw