Chlebek z cukinii
Monotonne śniadania z tradycyjnymi kanapkami w roli głównej mogą się znudzić. Aby urozmaicić nieco ten posiłek warto przygotować chlebek z cukinii, który idealnie łączy się z różnego rodzaju śniadaniowymi specjałami.
13.07.2015 | aktual.: 08.11.2015 22:28
Monotonne śniadania z tradycyjnymi kanapkami w roli głównej mogą się znudzić. Aby urozmaicić nieco ten posiłek, warto przygotować chlebek z cukinii, który idealnie łączy się z różnego rodzaju śniadaniowymi specjałami. Ten rodzaj chleba ma słodki smak i wilgotną strukturę, przez co z powodzeniem można go nazywać również ciastem. Autorka przepisu Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious zaznacza, że przygotowanie chleba z cukinii przypomina trochę robienie muffinek, ponieważ suche i mokre składniki najpierw miesza się osobno, a dopiero po chwili łączy. Aromat cynamonu skutecznie podkreśla delikatny smak cukinii, dodając całości rozgrzewającej nutki.
Składniki na chlebek z cukinii: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 i 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jajka, 1/3 szklanki mleka, 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii, 1 szklanka rodzynek.
Wykonanie: w jednej misce połącz ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz cukier. W drugiej misce połącz ze sobą olej, jajka, mleko i cukinię. Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj jedynie do ich połączenia się. Teraz króciutko wmieszaj oprószone odrobiną mąki rodzynki. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 22x10 cm). Piecz w 180 stopniach C przez około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Sugestie: chlebek możesz również upiec w okrągłej formie - wtedy bardziej będzie się kojarzyć z ciastem, a nie chlebkiem. Do chlebka zamiast rodzynek dodaj kawałki czekolady lub orzechy. Przygotowując wersją light należy zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go cukrem trzcinowym, stewią w proszku czy ksylitolem.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*