GotowaniePrzepisyChrupiący kurczak

Chrupiący kurczak

Chrupiący kurczak
16.03.2006 09:38, aktualizacja: 27.03.2006 17:25

Usmażyć na złoty kolor, osączyć na bibułowych serwetkach.

20 min, 6 porcji
Porcja 270 kcal

Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
- sól
- pieprz
- 10 dag mąki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- po 2 łyżki otrąb pszennych i płatków owsianych
- 1 łyżka sezamu
- olej do głębokiego smażenia

Mięso opłukać, osączyć, pokroić na cienkie paski,
mąkę rozmieszać z jajkiem, mlekiem, solą i pieprzem, tak by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe,
dodać sezam, płatki owsiane i otręby, wymieszać,
w przygotowanym cieście maczać paski mięsa, od razu kłaść do naczynia z dobrze rozgrzanym olejem,
usmażyć na złoty kolor, osączyć na bibułowych serwetkach z nadmiaru tłuszczu.