Chuda biała sałata
Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".
29.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 3 cykorie
- pół opakowania sera camembert
- duża biała rzodkiew
- seler naciowy
- pół bulwy selera
- kubek chudego jogurtu bez cukru
- sok z połowy cytryny
- 4 pieczarki
- ząbek czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Trzy bardzo ładne cykorie kroimy w paski. Na tarce ścieramy białą rzodkiew i pół bulwy selera.
Ser camembert kroimy na niewielkie kawałki.
Wszystko razem mieszamy z dodatkiem pokrojonych trzech łodyg selera naciowego.
Biały, wspaniale delikatny sos przyrządzamy z jogurtu wymieszanego ze startymi na tarce pieczarkami, sokiem z cytryny, ząbkiem wyciśniętego czosnku. Solimy do smaku.
Sałatę polewamy sosem i dekorujemy świeżo mielonym pieprzem.
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005