Ciasteczka milionera
Pyszne połączenie kruchego spodu, warstwy karmelu i czekolady, doprawione odrobiną... soli.
Pyszne połączenie kruchego spodu, warstwy karmelu i czekolady, doprawione odrobiną... soli. Ciasteczka milionera według przepisu Pauliny Krajewskiej z bloga Justmydelicious to prosta propozycja na domowe słodycze dla całej rodziny. Sprawdzą się również jako przekąska na przyjęciu dla znajomych.
Składniki na spód ciasteczek milionera: 150 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5-6 łyżek wody, ekstrakt migdałowy.
Składniki na warstwę karmelową: 530 g skondensowanego mleka słodzonego, 70 g masła.
Miękkie masło połącz z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wodę oraz ekstrakt. Jednolite ciasto wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w 180 stopni C przez około 20 minut (do czasu aż będzie upieczony, ale wciąż jasny). Mleko ugotuj na średnim ogniu w puszce przez ok 50 minut. Następnie wyjmij je i przełóż do rondelka, dodaj miękkie masło i podgrzewaj mieszając jeszcze przez kilkanaście minut do czasu aż składniki się połączą, a masa będzie gęsta i złocisto-karmelowa. Gotową, gorącą masę wyłóż równomiernie na upieczony i przestudzony spód i pozostaw do stężenia na co najmniej godzinę.
Składniki na warstwę czekolady: 100 g czekolady gorzkiej, 100 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła, odrobina soli gruboziarnistej.
Czekolady roztop razem w kąpieli wodnej, wymieszaj z miękkim masłem. Wyłóż całość na karmelową warstwę. Obsyp odrobiną soli do smaku. Włóż do lodówki na kilka godzin w celu stężenia.