30 min, 6 porcji
1 porcja 210 kalorii
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1–2 strąki czerwonej papryki
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
- olej do smażenia
- sól
- papryczka chili
- pieprz
Strąki papryki umyć, wytrzeć, włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, a kiedy się upiecze, zdjąć skórę, wyjąć pestki, miąższ posiekać.
Umytą cebulkę pokroić ze szczypiorem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z papryką, przyprawić do smaku solą i papryką w proszku.
Ciasto wyjąć poprzedniego dnia z zamrażalnika i przełożyć na dolną półkę lodówki albo rozmrozić w temperaturze pokojowej, pokroić, naciąć i uformować wiatraczki.
Na każdym położyć łyżkę przygotowanego nadzienia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C,
piec 20–30 min, aż wiatraczki się zrumienią.
Papryka o łagodnych w smaku owocach jest żródłem wit. C, która wspomaga odporność, zachowuje ją nawet po ugotowaniu lub podsmażeniu. Ma też substancje przeciwutleniające, chroniące przed chorobami serca i układu krążenia oraz niektórymi nowotworami.