GotowaniePrzepisyCiasto 3 Bit bez pieczenia

Ciasto 3 Bit bez pieczenia

Ciasto 3 Bit bez pieczenia
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
26.08.2015 07:00, aktualizacja: 26.08.2015 11:51

Zdarza się, że słodycze dostępne w sklepach to inspiracja dla cukierników. Tak jest w przypadku tego ciasta, które smakuje jak popularny batonik.

Zdarza się, że słodycze dostępne w sklepach to inspiracja dla cukierników. Tak jest w przypadku tego ciasta, które smakuje jak popularny batonik. Autorka przepisu, Paulina Krajewska, pisze o nim tak:
- To ciasto dość często robi moja mama przede wszystkim ze względu na jego bezproblemowe przygotowanie i gwarancję, że większość łasuchów będzie zadowolona. Ciasto 3 Bit należy do tych, których się nie piecze, a poszczególne jego warstwy można łatwo modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami. Pomimo swojej lekkości, nie da się go zjeść zbyt dużo, ponieważ łatwo zasładza, co według mnie jest raczej aspektem pozytywnym.

Składniki na warstwę kajmakową: 1 puszka (ok 500g) mleka skondensowanego słodzonego. Puszkę mleka gotuj przez 2 godziny.

Składniki na warstwę budyniową: 3 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 180 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka.

2 szklanki mleka zagotuj z cukrem oraz masłem. 1 szklankę mleka zmiksuj z dodatkiem obu mąk oraz jajek na puszystą, jednolitą masę. Kiedy gotowane mleko będzie gorące dodaj do niego jajeczną masę i energicznie mieszaj całość do czasu, aż porządnie zgęstnieje.

Składniki na warstwę bitej śmietany: 500 ml kremówki 36% do ubijania, 4 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fix`y.
Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj do niej cukier oraz śmietan-fix`y.

Dodatkowo: około 500 g herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Formę (o wymiarach 35x24cm) wyłóż warstwą herbatników. Na niej rozprowadź gorący/ciepły kajmak. Ułóż kolejną warstwę herbatników, a na nią wyłóż masę budyniową. Teraz kolejna warstwa herbatników, na niej ubita kremówka. Całość obsyp startą gorzką czekoladą i już.

Sugestie autorki: puszka mleka podczas gotowania cały czas musi być pokryta wodą, ponieważ w przeciwnym razie wybuchnie. Przed podaniem ciasto możesz najpierw schłodzić w lodówce przez kilka godzin (polecam przez całą noc). Czekoladę możesz zastąpić kakao. Masę budyniową możesz też zrobić na bazie budyniów z torebki (2 lub 3) zamiast na jajkach, jednak wg mnie o niebo lepiej smakuje w pełni domowo, czyli zrobiona od podstaw na jajkach. Część lub wszystkie herbatniki możesz zastąpić krakersami – przełamią one delikatnie słodkość ciasta. Możesz także użyć gotowej masy kajmakowej zamiast gotować mleko skondensowane przez dwie godziny, jednak osobiście nie polecam, bo według mnie jest kwaśna i ma pełno grudek (chyba cukru) w sobie, ale to już zależy od Ciebie i Twoich preferencji. A może masz jakąś sprawdzoną gotową masę krówkową? Jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku do śmietany śmietan-fix`ów, jednak wtedy jej struktura będzie mniej trwała. Aby czekolada łatwiej się ścierała, włóż ją na
kilka/kilkanaście minut to zamrażarki lub na minimum 30 minut do lodówki.

* www.justmydelicious.com Paulina Krajewska*

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także