WP

Ciasto leśny mech

Leśny mech to ciasto, które z pewnością wprawi w zaskoczenie wielu łasuchów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ciasto leśny mech
(www.justmydelicious.com)
WP

Ten nietypowy wypiek swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Wspaniale prezentuje się na stole bez względu na okazję, ale jak podkreśla autorka tego przepisu Paulina Krajewska: brak okazji też jest w pewnym sensie doskonałą sposobnością do jego spałaszowania. Migoczące ziarenka granatu dodatkowo bardzo skutecznie zachęcają do spróbowania choćby kawałka.

Składniki na ciasto: 350 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, 2 jaja, 3/4 szklanki cukru, 200 ml oleju, 1 i 1/2 szkl mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przydatne: masło/olej do natłuszczenia formy (wymiary 20 cm), odrobina mąki do oprószenia formy.

Szpinak rozmroź i bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Zblenduj go. Jajka ubij z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj szpinak. Ciasto wylej do natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy. Piecz w 180 stopni C przez około 60 minut, do suchego patyczka.

WP

Czas na krem: 300 ml płynnej kremówki 36%, 4 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fix'y. Kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj śmietan-fix'y i ubij jeszcze przez moment.

Wykończenie ciasta: wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta odkrój i pokrusz (to będzie mech). Na ciasto wyłóż krem. Obsyp go mchem, a następnie udekoruj granatem.

Sugestie: ciasto studź w piekarniku. Przygotowując wersję light: zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem.

* www.justmydelicious.com*

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP