GotowaniePrzepisyCo jeść, żeby nie tyć?

Co jeść, żeby nie tyć?

Dr Howard Hay na podstawie własnych obserwacji i badań stworzył plan diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania i łączenia pokarmów, która pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie i pozbyć się nadwagi.

Co jeść, żeby nie tyć?
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

16.08.2007 | aktual.: 28.06.2010 16:36

Dr Howard Hay, na podstawie własnych obserwacji i badań, stworzył plan diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania i łączenia pokarmów, która pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie i pozbyć się nadwagi.

Patrick Holford, brytyjski specjalista do spraw żywienia i założyciel Instytutu Właściwego Żywienia w Londynie uważa, iż ciało ludzkie ma trzy podstawowe programy trawienia. Pierwszy jest przeznaczony do trawienia skoncentrowanych białek (mięsa, ryb, jaj, nabiału), drugi do trawienia prostych węglowodanów zawartych w owocach, i trzeci do rozkładania złożonych węglowodanów (rośliny korzeniowe, strączkowe, orzechy, zboża, przetwory zbożowe i białek roślinnych (np. fasola czy soczewica). Dlatego tak ważnym jest prawidłowe łączenie spożywanych podczas jednego posiłku produktów.

Warzywa, zboża, owoce i mleko

Podstawowe zalecenia tej diety to: spożywanie głównie pokarmów o odczynie zasadowym (warzywa, zboża, owoce, mleko), unikanie pożywienia oczyszczonego (biała mąka, biały ryż, biały cukier) i w wysokim stopniu przetworzonego, spożywanie owoców jako samodzielnych posiłków oraz unikanie łączenia produktów bogatych w białko zwierzęce z produktami o wysokiej zawartości węglowodanów (np. ziemniaki, chleb, makarony, pierogi, kluski itp.).

Dlaczego to jest takie ważne?

Ponieważ, jak wspomniano wyżej, białko i węglowodany są trawione oddzielnie, tzn. że do ich trawienia uruchamiane są odmienne programy i odmienne enzymy. Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie działa amylaza, a przestaje ona działać, gdy pokarm zostaje połknięty i znajdzie się w kwaśnym środowisku żołądka. Natomiast mięso w ogóle nie jest rozkładane w jamie ustnej, a dopiero w żołądku, w którym może zalegać nawet do trzech godzin, dopóki wszystkie białka złożone nie ulegną rozkładowi na mniejsze cząstki.

Wiele owoców natomiast, bardzo szybko fermentuje w ciepłym i kwaśnym środowisku żołądka i dlatego powinny być z niego szybko usunięte do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Jeżeli jednak najemy się owoców po mięsnym posiłku, to będą one zalegać tam wraz z mięsem kilka godzin i fermentować, powodując dolegliwości trawienne - czego przecież chcielibyśmy uniknąć.

Co razem a co osobno?

Jakie więc pokarmy dobrze się łączą, a jakie nie powinny być spożywane razem? Otóż: 1) produkty białkowe łączymy tylko z warzywami (wyłączając ziemniaki), 2) skrobię (ziemniaki, ryż, makaron, chleb) z wszystkimi warzywami i owocami takimi jak jabłka, banany, orzechy kokosowe (te owoce nie fermentują szybko), natomiast owoce szybko fermentujące, takie jak wiśnie, melony, brzoskwinie, gruszki, truskawki, owoce jagodowe - powinny być spożywane jako samodzielne posiłki i nie należy ich łączyć z innymi pokarmami. (LID)

ZOBACZ TEŻ:

Komentarze (0)