Afrodyzjak z przeszłością

Ta ciemnofioletowa gruszka o pięknej lśniącej skórce jest jednym z głównych warzyw jadanych w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Tymczasem u nas bakłażan nazywany też oberżyną dopiero znajduje swoich smakoszy i odkrywców. Warto zatem przyjrzeć mu się bliżej i na stałe zaprosić go do naszego jadłospisu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Ta ciemnofioletowa "gruszka" o pięknej lśniącej skórce jest jednym z głównych warzyw jadanych w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Tymczasem, u nas bakłażan nazywany też oberżyną, dopiero znajduje swoich smakoszy i odkrywców. Warto zatem przyjrzeć mu się bliżej i na stałe zaprosić go do naszego jadłospisu.

Nie wiemy o nim wiele, ale już dzisiaj w niemal każdej włoskiej, greckiej czy bułgarskiej restauracji w Polsce, w menu można znaleźć potrawy, w których bakłażan odgrywa niebagatelną rolę. Swoim smakiem zdobywa nowych amatorów i nakłania do kulinarnego eksperymentowania. Skąd zatem wziął się bakłażan i na czym polega jego smakowitość?

Warzywo z przeszłością

Twarde, mięsiste warzywo o pięknym ciemnofioletowym kolorze swoje korzenie ma w Indiach, gdzie uprawiane było jeszcze kilka wieków przed naszą erą. Do Europy, a konkretnie do Hiszpanii oberżyna dotarła wraz z muzułmanami w VII wieku n.e. Kiedy bakłażan zaczął rozprzestrzeniać się po Europie, jeszcze nie wszyscy znali jego walory smakowe, początkowo bowiem traktowano go jako warzywo trujące. Z drugiej jednak strony, jeszcze azjatyccy mędrcy traktowali bakłażana jako afrodyzjak, stąd funkcjonująca do dzisiaj jego nazwa – gruszka miłosna. Oberżyna przeszła tak naprawdę dość trudną drogę poprzez kuchnie i stoły Europy, gdyż dopiero w XIX wieku zyskała pełnoprawne miano warzywa, które bez wątpliwości można było dodawać do wszelkich potraw.

Afrodyzjak pełen zdrowia

Bakłażan to duże, około 30-centymetrowe warzywo w kształcie przypominającym maczugę, które z powodzeniem i smakiem może zajadać każdy. Jest przysmakiem o niskiej kaloryczności, bo w jego 100 gramach jest zaledwie około 30 kalorii. Jest jednak dość ciężkostrawny, szczególnie jeśli przyrządzany jest z dużą ilością tłuszczu, zatem nie zalecany jest osobom na diecie lub cierpiącym na zaburzenia trawienia.

Polecamy przepisy:

Inne przepisy... Średniej wielkości owoc zawiera jednak sporo wody, bo aż 90%, a zaledwie 2 % cukrów – głównie glukozy i fruktozy i niewielkie ilości białka i tłuszczu. Główne wartościowe składniki bakłażanów to sole mineralne – potas, wapń i żelazo oraz witaminy, głównie C, E, z grupy B. Bakłażany bogate są również w fosfor i błonnik, którego posiadają niemal o połowę więcej niż jabłka czy brzoskwinie. Niedojrzałe warzywa zawierają również solaninę, która jest substancją trującą, dlatego też można jeść całkowicie dojrzałą oberżynę. Bakłażany są delikatne i oryginalne w smaku, jednak to nie jedyna ich zaleta. Podobno oprócz swoich właściwości rozbudzających życie miłosne, potrafią obniżyć poziom cholesterolu, a nawet zagwarantować długowieczność.

Gruszka na ruszcie

Bakłażan, mimo iż dopiero powoli rozpoczyna swoją karierę kulinarną w naszej rodzimej kuchni, to jednak znamy już różne sposoby na jego przyrządzenie. Warzywa tego nie jada się raczej na surowo, natomiast po przygotowaniu można z nim robić praktycznie wszystko. Pokrojony w grube plasterki bakłażan jest świetnym warzywem z grilla. Faszerowany mięsem, grzybami i ryżem doskonale smakuje jako główne danie obiadowe. Ugotowany lub podsmażony na oliwie doskonale będzie komponował się z daniami mięsnymi. Można go dodać do leczo, gulaszu lub zapiekanki. Przygotowując danie z oberżyny, po jej obraniu, warto ją posolić i skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać – dzięki temu bakłażan traci gorzkawy posmak. Kiedy chcemy przyrządzić jakieś smakowite danie z bakłażanami, przy ich zakupie warto wybierać owoce z gładką błyszczącą skórką, bez żadnych uszkodzeń. Pod naciskiem palca miąższ powinien lekko się uginać. Dojrzałe warzywa można przechowywać w lodówce owinięte w folię nie dłużej niż 3-4 dni.

Chyba najbardziej popularnymi na świecie i jednocześnie najsmaczniejszymi potrawami z nieocenionym udziałem bakłażanów jest grecka musaka, francuskie ratatouille czy turecki bakłażan zapiekany, nazywany omdlałym imamem. Dziś niemal cała Europa, w szczególności jej kraje południowe zajadają się ze smakiem tym pięknym ciemnofioletowym warzywem. Przekonując się do jego delikatnego smaku i ucząc się, jak go ze smakiem przyrządzać, zyskujemy kolejny rarytas w rodzimym menu.

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu
Jest znany jako "Dr. Pluskwa". Tak mówi o zarobkach
Jest znany jako "Dr. Pluskwa". Tak mówi o zarobkach
Jedyna Polka w Konkursie Chopinowskim. Zaapelowała do słuchaczy
Jedyna Polka w Konkursie Chopinowskim. Zaapelowała do słuchaczy
"Pewni w sieci". Rusza 4. edycja kampanii edukacyjnej
"Pewni w sieci". Rusza 4. edycja kampanii edukacyjnej
Poznał ją, gdy była nastolatką. Została jego drugą żoną
Poznał ją, gdy była nastolatką. Została jego drugą żoną
Zagrał "znachora". Tak wyglądały jego ostatnie miesiące
Zagrał "znachora". Tak wyglądały jego ostatnie miesiące
Ten masaż działa jak lifting. Mówi się o nim "Kobido 2.0"
Ten masaż działa jak lifting. Mówi się o nim "Kobido 2.0"
Kupiła dom. Pokazała wnętrza. "Poszukiwania trwały rok"
Kupiła dom. Pokazała wnętrza. "Poszukiwania trwały rok"
Wcześnie została babcią. Była gwiazda TVN miała 34 lata
Wcześnie została babcią. Była gwiazda TVN miała 34 lata
Urodziny spędziła w szpitalu. "Przeszłam zabieg laparoskopowy"
Urodziny spędziła w szpitalu. "Przeszłam zabieg laparoskopowy"