FitnessCo tak pachnie?

Co tak pachnie?

Tajemnica perfum kryje się w ich składnikach. Niektóre są bardzo intensywne, dominujące, inne służą po to, by subtelnie zaakcentować lub delikatnie podkreślić charakter woni. Skąd pochodzą i jak są pozyskiwane najbardziej popularne nuty zapachowe?

Co tak pachnie?
Źródło zdjęć: © Shutterstock | s

Tajemnica perfum kryje się w ich składnikach. Niektóre są bardzo intensywne, dominujące, inne służą po to, by subtelnie zaakcentować lub delikatnie podkreślić charakter woni. Skąd pochodzą i jak są pozyskiwane najbardziej popularne nuty zapachowe?

Ambra

To nic innego jak wydzielina z kaszalota, która początkowo ma ostry, morski, lekko słony zapach. Z czasem, podczas ulatniania się można wyczuć coraz więcej słodkich, kadzidłowych nut. Stanowi bazę wielu perfum, dlatego jest cenna i pożądana w przemyśle perfumeryjnym. Ponieważ zbiera się ją głównie na oceanie, nazywana jest czasem „pływającym złotem”.

Bergamotka

Zapach pozyskuje się z pomarańczy bergamoty, rośliny pochodzącej z południa Włoch. Jest trudna w uprawie, ale jedno kilkunastoletnie drzewo może wydać nawet ok. 600-800 owoców. Bergamotkę chętnie dodaje się do perfum, bo jej woń jest orzeźwiająca i odrobinę gorzka. Podobno działa również antydepresyjnie.

Bób tonka

Pochodzi z drzewa zwanego Dipteryx odorata i rośnie przede wszystkim w Ameryce Południowej. Owoce, czyli właśnie tzw. boby są moczone w alkoholu, a następnie suszone, by wydobyć z nich głębię aromatu. Mają bardzo rozbudowaną woń, można wyczuć w nim nuty: goździków, migdałów, wanilii, cynamonu i karmelu.

Cybet

Uzyskuje się go z gruczołu cywety, niewielkiego ssaka, żyjącego w Afryce. Obecnie zwierzęta te są pod ochroną, dlatego zapach tworzy się syntetycznie. Jest bardzo trwały, dlatego chętnie wykorzystuje się go jako podstawę perfum. Dodaje się go niewielkie ilości, bo jest ciężki, przytłaczający, ale odpowiednio rozcieńczony i skomponowany staje zarazem bardzo zmysłowy.

Drzewo cedrowe

Rośnie nawet do 30-50 metrów wysokości, a występuje, w zależności od gatunku, w Europie, Azji i Afryce. Zapach drzewny, intensywny, otulający. Olejek wytwarzany z drzewa cedrowego jest ceniony również ze względu na swoje właściwości lecznicze, m.in. relaksuje, ułatwia zasypianie.

* Drzewo sandałowe* Występuje m.in. w Australii, Indiach, Indonezji. Uzyskany z niego zapach jest drzewny, ale zarazem słodki. Świetnie komponuje się z innymi aromatami, np. paczulą, cyprysem, mirrą, czy bergamotką.

Jaśmin

Zapach pozyskiwany z delikatnych kwiatów. Jego produkcja jest bardzo pracochłonna, bo trzeba zbierać je ręcznie, a by uzyskać jeden litr olejku potrzeba kilkadziesiąt kilogramów płatków. Rośnie głównie w Chinach, Indiach i Azji Zachodniej.

Mirra

To żywica pozyskiwana z balsamowca, który uprawiany jest m.in. w Etiopii, Somalii i Półwyspie Arabskim. Zapach jest orientalny, kadzidłowy, lekko słodki. Olejek z mirry stosuje się leczniczo – wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, wspomaga układ odpornościowy. W starożytnym Egipcie używano go do balsamowania zwłok.

Paczula

Zapach pozyskuje się z krzewu paczulki wonnej, pochodzącej z Malezji i Indonezji. Aromat jest lekko ziołowy, słodki, otulający. W medycynie chińskiej olejek paczuli stosuje się jako środek poprawiający nastrój oraz redukujący stres.

Piżmo

Wydzielina ze zwierząt piżmowych, woń coraz częściej uzyskiwana syntetycznie. Zapach bardzo trwały, intensywny i pożądany, bo według badań przeprowadzonych wśród kobiet uważany jest za niezwykle atrakcyjny i erotyczny.

Tuberoza

Kwiat o bogatym aromacie, często przywodzący na myśl cały bukiet, bo można wyczuć w nim nuty konwalii, jaśminu, pomarańczy. Tuberozę hoduje się Maroku, Indiach, Francji oraz na Hawajach.

Wanilia

Ten zapach zna chyba każdy, uzyskuje się go z rośliny należącej do storczykowatych. Podobno jej aromat podnosi libido, dlatego wanilia tak chętnie stosowana jest nie tylko jako baza, ale też uzupełniający składnik wielu perfum.

Ylang-ylang

Tak potocznie nazywany jest w Malezji jagodlin wonny, roślina uprawiana również na Filipinach, Jawie, Sumatrze. Zapach jest słodki, kwiatowy, z charakterystyczną korzenną nutą.

Izabela Orlicz

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)