GotowaniePrzepisyCoś na ząb

Coś na ząb

Coś na ząb
05.12.2006 11:37, aktualizacja: 30.06.2010 00:34

Eleganckie, malutkie, apetyczne - świetne na małe przyjęcie sylwestrowe.

Francuzi nazywają takie zakąski amuse-gueule - rozbawiają gębę. A więc bawmy się!

Wędzony łosoś z grillowaną cukinią
Plastry łososia ułożyć na przezroczystej folii, na to plastry grillowanej lub podsmażonej na patelni cukinii. Zrolować, pokroić na kawałki, usunąć folię.

Carpaccio z polędwicy z grzybami mun
Plastry polędwicy rozbić na cienkie płatki, polać oliwą i sosem sojowym, dodać soli, pieprzu. Namoczone w wodzie (20 minut) odciśnięte grzyby mun posiekać i wymieszać z kiełkami soi, pokrojonymi oliwkami zielonymi i czarnymi oraz tartym parmezanem. Zawinąć w płatki polędwicy.

*Wędzony węgorz z musem chrzanowym *Plastry wędzonego węgorza ułożyć na folii, na to mus chrzanowy: zmiksować serek mascarpone z utartym chrzanem, solą, pieprzem i koperkiem. Zrolować, pokroić na kawałki.

*Pomidorki koktajlowe z serem *Małe pomidorki szprycować kozim twarożkiem lub gorgonzolą ze śmietaną.

*Ser gorgonzola w prażonych płatkach migdałów *Zmiksować gorgonzolę ze śmietaną, zrobić kulki i obtoczyć je w uprażonych płatkach migdałów.

*Wędzony halibut z musem z awokado *Plastry wędzonego halibuta ułożyć na folii, na to mus z awokado: miąższ awokado zmiksować z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zrolować, pokroić na kawałki.

*Wędzony łosoś z ratatouille *Plastry łososia ułożyć na folii, a na to ratatouille: podsmażyć na oliwie pokrojoną w małą kostkę cukinię, paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. Zrolować, pokroić na kawałki.

*Mus z kaczki na gruszce *Mięso z upieczonej kaczki zmiksować, dodać sos pesto (bazylia, czosnek, oliwa), soli, pieprzu. Szprycować na połówki gruszek z octu.

Mucha Ihnatowicz
zdjęcie Woody Ochnio/Magic Media
Karnawałowe roladki przygotował Pan Henryk Nieciejowski z Restauracji Belevedere