Cukinia faszerowana
Krok po korku uczymy, jak przygotować pyszną cukinię faszerowaną mięsem, pomidorami i ryżem.
Najbardziej znanym warzywem faszerowanym w naszej kuchni są liście kapusty z farszem, czyli po prostu swojskie gołąbki. Podobnie możemy przygotować różne warzywa: kabaczki, bakłażany, cukinie, pomidory, paprykę, cebulę a także cykorię, czy pieczarki. Składniki:
*8 sztuk cukini * 3 pomidory
Farsz jest zależny od naszych upodobań, ale możemy użyć zarówno farszu z ryżem i z mięsem jak do gołąbków, jak również z samego mięsa. Popularne są także wersje bezmięsne, czyli farsz szpinakowy, grzybowy, farsz z serem mozarella, feta, farsz z samym ryżem lub kaszą. Możemy się wykazać inwencją i udusić w brytfance lub w garnku razem różne warzywa z tym samym farszem. Do tego pyszny sos lub tarty żółty ser na wierzchu i wspaniała uczta gotowa! W naszym przepisie podajemy wersję prawie „gołąbkową”, ale jak wiemy prawie robi dużą różnicę, jak zwykle zachęcamy Was do eksperymentowania.