GotowaniePrzepisyCukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

06.06.2007 14:39, aktualizacja: 06.06.2007 14:52

Krok po korku uczymy, jak przygotować pyszną cukinię faszerowaną mięsem, pomidorami i ryżem.

Najbardziej znanym warzywem faszerowanym w naszej kuchni są liście kapusty z farszem, czyli po prostu swojskie gołąbki. Podobnie możemy przygotować różne warzywa: kabaczki, bakłażany, cukinie, pomidory, paprykę, cebulę a także cykorię, czy pieczarki. Składniki:

*8 sztuk cukini * 3 pomidory

  • 200 g ryżu
  • 700 g mielonego mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • kilka ząbków czosnku
  • ew. 50 g tartego żółtego sera
  • pęczek świeżych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano lub pietruszka, koperek * 5 łyżek oleju lub oliwy
  • sól, pieprz

Farsz jest zależny od naszych upodobań, ale możemy użyć zarówno farszu z ryżem i z mięsem jak do gołąbków, jak również z samego mięsa. Popularne są także wersje bezmięsne, czyli farsz szpinakowy, grzybowy, farsz z serem mozarella, feta, farsz z samym ryżem lub kaszą. Możemy się wykazać inwencją i udusić w brytfance lub w garnku razem różne warzywa z tym samym farszem. Do tego pyszny sos lub tarty żółty ser na wierzchu i wspaniała uczta gotowa! W naszym przepisie podajemy wersję prawie „gołąbkową”, ale jak wiemy prawie robi dużą różnicę, jak zwykle zachęcamy Was do eksperymentowania.

Źródło artykułu:WP Kobieta