Cukinia z mozzarellą
Do farszu można dodać odrobinę pokruszonego rokfora lub rokpola – zaostrzy smak nadzienia.
Składniki:
- 1 średniej wielkości młoda cukinia lub kabaczek
- 15 dag twardej mozzarelli, ewentualnie żółtego sera
- kilka orzechów włoskich
- gałązka oregano, bazylii lub tymianku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Cukinię umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem.
Mozzarellę zetrzeć na tarce z małymi oczkami, wymieszać z posiekanymi orzechami i oregano, przyprawić do smaku.
Plasterki cukinii posypać serem, zwinąć w roladki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, piec ok. 30 min w 190°C.
By roladki się nie rozpadały, po zwinięciu trzeba je spiąć wykałaczkami. Do farszu można dodać odrobinę pokruszonego rokfora lub rokpola – zaostrzy smak nadzienia.