Czar bakalii

Orzechy, susz, egzotyczne owoce. Obowiązkowe dodatki do wigilijnych ciast i potraw.

Obraz

*Dzięki nim ciasta i potrawy nabiorą niepowtarzalnego, gwiazdkowego smaku. *
*Orzechy włoskie *Doskonale komponują się ze smakiem ryb morskich. Robiąc do nich sos, np. śmietanowy, dorzuć kilka rozdrobnionych, uprażonych orzechów.

*Figi *Suszone są głównym dodatkiem do keksu. Ponieważ delikatnie podkreślają smak sera, możesz też dodać je do sałatek z żółtym lub pleśniowym serem.

*Śliwki *Z suszonych, bez pestek, zrobisz prawdziwy wigilijny kompot. Możesz też nadziewać nimi mięsa, np. schab, dodawać do bigosu, zawijać w plastry boczku.

*Jabłka *Przyrządzisz z nich zupę owocową. By była jeszcze lepsza, zmieszaj jabłka z suszem z owoców południowych i dodaj odrobinę cynamonu.

*Morele *Suszone, bez pestek są dodatkiem do dań mięsnych. Z moreli przyrządza się nadzienia lub gęste sosy do kurczaka, indyka, cielęciny. Możesz z nich zrobić łagodniejszy od śliwkowego kompot wigilijny.
* Migdały *Wyrabia się z nich przede wszystkim marcepan. Całymi lub zmielonymi dekoruje ciasta i desery. Można nadziewać nimi oliwki. Z migdałowych płatków można również zrobić panierkę do ryby.

*Daktyle *Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu zachowują konsystencję i aromat świeżego owocu. Zwykle dodajemy je do ciast wielkanocnych, ale zmieszane z masą makową nadadzą makowcom oryginalny smak.

*Rodzynki *Małe ciemne koryntki i większe jasne sułtanki są najpopularniejszymi rodzynkami na naszym rynku. Jedne i drugie dodaje się przede wszystkim do świątecznych ciast. Można z nich także zrobić nalewkę.

*Pistacje *Te orzeszki wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i kolorem. Wyłuskane, gotowane przez kilka minut zachowują jasnozielony kolor. Dodaj je w całości do pasztetu lub domowej kiełbasy.

*Orzechy laskowe *Wyłuskane wykorzystuje się w całości lub starte. Dodaje się je do mięsnych, szczególnie drobiowych farszów. Używając mielonych orzechów zamiast mąki, zrobisz przepyszny tort.

Domowy keks
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 40 dag bakalii
- kieliszek aromatycznego alkoholu, np. brandy, rumu

Rodzynki namoczyć w rumie,
bakalie oprószyć mąką,
masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę z proszkiem, bakalie i pianę z białek, wymieszać,
podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto piec 90-100 min w 180°C, wyjąć,
papier usunąć po wystudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Chce być dziewicą konsekrowaną. Tak wygląda jej dzień
Chce być dziewicą konsekrowaną. Tak wygląda jej dzień
Już tak nie wygląda. Przykre okoliczności metamorfozy
Już tak nie wygląda. Przykre okoliczności metamorfozy
Zapozowała w bieliźnianej "slip dress". Zgarnęła masę komplementów
Zapozowała w bieliźnianej "slip dress". Zgarnęła masę komplementów
Wiedziała o jego uzależnieniu. Tak podsumowała go po śmierci
Wiedziała o jego uzależnieniu. Tak podsumowała go po śmierci
Ruszył system kaucyjny. Wiadomo, co z butelkami po oleju
Ruszył system kaucyjny. Wiadomo, co z butelkami po oleju
"Mam przyzwoitą emeryturę". Podwyższył ją w najprostszy sposób
"Mam przyzwoitą emeryturę". Podwyższył ją w najprostszy sposób
Pokazała się po długiej przerwie. Tak dziś wygląda
Pokazała się po długiej przerwie. Tak dziś wygląda
Przykre plotki o żonie Dańca. Tak reagował kabareciarz
Przykre plotki o żonie Dańca. Tak reagował kabareciarz
Żyje na walizkach. Jeździ za mężem po całym świecie
Żyje na walizkach. Jeździ za mężem po całym świecie
Z żoną dzieli go 18 lat. Jest znaną polską aktorką
Z żoną dzieli go 18 lat. Jest znaną polską aktorką
Skomentowała wpis Nawrockiego. "Nieodpowiedzialne i niepotrzebne"
Skomentowała wpis Nawrockiego. "Nieodpowiedzialne i niepotrzebne"
Pośmiertny hołd dla Katarzyny Stoparczyk. Polskie Radio wzruszyło słuchaczy
Pośmiertny hołd dla Katarzyny Stoparczyk. Polskie Radio wzruszyło słuchaczy