GotowaniePrzepisyCzar bakalii

Czar bakalii

Orzechy, susz, egzotyczne owoce. Obowiązkowe dodatki do wigilijnych ciast i potraw.

Czar bakalii

*Dzięki nim ciasta i potrawy nabiorą niepowtarzalnego, gwiazdkowego smaku. *
*Orzechy włoskie *Doskonale komponują się ze smakiem ryb morskich. Robiąc do nich sos, np. śmietanowy, dorzuć kilka rozdrobnionych, uprażonych orzechów.

*Figi *Suszone są głównym dodatkiem do keksu. Ponieważ delikatnie podkreślają smak sera, możesz też dodać je do sałatek z żółtym lub pleśniowym serem.

*Śliwki *Z suszonych, bez pestek, zrobisz prawdziwy wigilijny kompot. Możesz też nadziewać nimi mięsa, np. schab, dodawać do bigosu, zawijać w plastry boczku.

*Jabłka *Przyrządzisz z nich zupę owocową. By była jeszcze lepsza, zmieszaj jabłka z suszem z owoców południowych i dodaj odrobinę cynamonu.

*Morele *Suszone, bez pestek są dodatkiem do dań mięsnych. Z moreli przyrządza się nadzienia lub gęste sosy do kurczaka, indyka, cielęciny. Możesz z nich zrobić łagodniejszy od śliwkowego kompot wigilijny.
* Migdały *Wyrabia się z nich przede wszystkim marcepan. Całymi lub zmielonymi dekoruje ciasta i desery. Można nadziewać nimi oliwki. Z migdałowych płatków można również zrobić panierkę do ryby.

*Daktyle *Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu zachowują konsystencję i aromat świeżego owocu. Zwykle dodajemy je do ciast wielkanocnych, ale zmieszane z masą makową nadadzą makowcom oryginalny smak.

*Rodzynki *Małe ciemne koryntki i większe jasne sułtanki są najpopularniejszymi rodzynkami na naszym rynku. Jedne i drugie dodaje się przede wszystkim do świątecznych ciast. Można z nich także zrobić nalewkę.

*Pistacje *Te orzeszki wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i kolorem. Wyłuskane, gotowane przez kilka minut zachowują jasnozielony kolor. Dodaj je w całości do pasztetu lub domowej kiełbasy.

*Orzechy laskowe *Wyłuskane wykorzystuje się w całości lub starte. Dodaje się je do mięsnych, szczególnie drobiowych farszów. Używając mielonych orzechów zamiast mąki, zrobisz przepyszny tort.

Domowy keks
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 40 dag bakalii
- kieliszek aromatycznego alkoholu, np. brandy, rumu

Rodzynki namoczyć w rumie,
bakalie oprószyć mąką,
masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę z proszkiem, bakalie i pianę z białek, wymieszać,
podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto piec 90-100 min w 180°C, wyjąć,
papier usunąć po wystudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)