GotowaniePrzepisyCzas na truskawkę!

Czas na truskawkę!

Czas na truskawkę!
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
02.06.2009 13:34, aktualizacja: 29.06.2010 00:17

Z dużym prawdopodobieństwem możemy przyjąć, że istnienie tego smakowitego owocu zawdzięczamy amerykańskim ogrodnikom.

Nie ma dowodów na to, że truskawkę odkrył Krzysztof Kolumb u wybrzeży San Salvador. Z dużo większym prawdopodobieństwem możemy przyjąć, że istnienie tego smakowitego owocu zawdzięczamy amerykańskim ogrodnikom. W XVII wieku rozpoczęli oni krzyżowanie poziomki wirginijskiej z olbrzymią poziomką chilijską i tak powstała truskawka.

Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych owoców, ale dawniej stanowił wykwintny rarytas europejskich dworów. Doceniano kunszt truskawki; wspaniały zapach, smak oraz niezwykłą urodę. Podawano ją na miniaturowych, porcelanowych talerzykach wraz z szampanem. Owoce te były bardzo drogie i przeznaczone tylko dla nielicznych.

Dziś również można dostrzec pachnące truskawki z bitą śmietaną na uroczystych spotkaniach. Jednak ponieważ w jedzeniu nie ogranicza nas jak to było przed wiekami pora roku, ani trudność dostępu to jedzą je wszyscy. W sklepach wystawionych jest mnóstwo artykułów wyprodukowanych z truskawek. Już nie musimy martwić się, że sezon na te specjały jest taki krótki gdyż nawet w środku zimy możemy sięgnąć po truskawkowy koktajl, dżem lub jogurt. I chociaż większości z nas najbardziej smakują owoce zerwane prosto z krzaka lub kupione na straganie to w każdej postaci jeść ich możemy do woli, bo są zdrowe, a łatwo przyswajalny cukier nie szkodzi nawet cukrzykom.

To najbardziej znane potomstwo poziomek ma bardzo wiele zalet. W dziesięciu dekagramach jest aż 60 miligramów witaminy C, witamina Bı, B2 oraz A. Zawierają również prawie wszystkie makro i mikroelementy jakie znamy, a oprócz tego żelazo, fosfor, magnez i mangan. Ta skarbnica witamin potrzebnych dla zdrowia i urody zawiera tylko 40 kalorii.

Główną ich zaletą jest sposób na obniżenie cholesterolu i neutralizowanie substancji toksycznych. Co ciekawe podobnie jak czosnek zawierają substancje bakteriobójcze – fitocyny. Dlatego zaleca się je artretykom, cukrzykom oraz osobom cierpiącym na niewydolność nerek.

Tym, którzy cierpią na bezsenność dobrze zrobi przed snem niewielka porcja tych owoców, gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie. Truskawki stanowią także dobry kosmetyk dla naszej skóry, która rozjaśnia się i uelastycznia po zastosowaniu maseczki. A i sam organizm nie obrazi się, gdy dostarczymy mu trochę więcej witamin.

Pamiętajmy jednak żeby opłukać je zanim oskubiemy ogonki i nie moczyć w wodzie, która jak twierdzą Francuzi zabija ich smak.