Czekoladowe całuski
Pyszne ciasteczka. Doskonałe na walentynkową randkę.
Składniki na 30 ciasteczek:
- 200 g migdałów
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 30 g kakao gorzkiego
- 200 g masła
- 200 g czekolady pełnej gorzkiej
Potrzebne przedmioty:
- Blaszka do pieczenia
- blender
- folia kuchenna bez pcv
- zestaw do gotowania na parze
- pergamin.
Migdały rozłożyć na blaszce i lekko uprażyć w piekarniku, muszą się zaledwie zarumienić. Rozdrobnić w blenderze razem z częścią cukru (50 g). Na stolnicy wymieszać mąkę z kakao, dodać migdały z cukrem. Na środek położyć kawałki masła i szybkimi ruchami palców połączyć je z pozostałymi składnikami; z ciasta zrobić kulę, przykryć folią i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Tymczasem rozpuścić w kąpieli wodnej pokrojoną czekoladę.
Podzielić ciasto na kawałki i utoczyć wałeczki grubości palca. Pokroić je na kawałki (ok. 3 cm) i uformować z nich kuleczki wielkości czereśni. Wyłożyć blaszkę pergaminem i rozłożyć ciasteczka w pewnej odległości od siebie. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 160°C, a kiedy wystygną, skleić po dwa rozpuszczoną czekoladą. Całuski podawać, kiedy czekolada zastygnie.
Przepis pochodzi z książki "Czekolada - nowa harmonia smaku" Rasalby Gioffre, która została wydana nakładem kieleckiego wydawnictwa Jedność.
Konkurs! Konkurs! Konkurs! *Wyniki znajdziesz TU*