Czujesz miętę?
Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Znana była w medycynie chińskiej, używana do balsamowania zwłok w Egipcie, wspomniana w mitologii greckiej i w Nowym Testamencie. W zamierzchłych czasach uważano, że pobudza mózg do myślenia i dlatego uczniowie rzymskich filozofów uwieńczyli nią skronie.
02.07.2007 | aktual.: 29.06.2010 12:15
Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Znana była w medycynie chińskiej, używana do balsamowania zwłok w Egipcie, jest obecna w mitologii greckiej i na kartach Nowego Testamentu. W zamierzchłych czasach uważano, że pobudza mózg do myślenia i dlatego uczniowie rzymskich filozofów uwieńczali nią skronie.
Hipokrates, Paracelsus i Avicenna doceniali ją jako lek na pryszcze, ropnie, bóle głowy, mdłości i wymioty, a także stosowali przy żółtaczce.
U nas, w średniowieczu, najczęściej używano mięty kędzierzawej i nawodnej. Radzono miejsca po ukąszeniach szerszeni i pszczół smarować sokiem mięty lub przykładać na nie roztarte jej liście.
Sok z mięty
Uważano też, iż mleko z parzonym liściem mięty pokarm u matek karmiących wstrzymuje. Świeże liście przykładano na czoło przy bólu głowy, a na stany ropne przyrządzano specjalne plastry z mąki kartoflanej z suszoną miętą albo jej sokiem.
Dla psychicznej równowagi
Mięta ma działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, bakteriobójcze. Napar mięty w warunkach domowych ma wielostronne zastosowanie, głównie przy dolegliwościach żołądkowych, także przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni.
Polecamy też:
Inne przepisy... Napar przygotowuje się z łyżki mięty na szklankę wrzątku i pije się po 1/2 szklanki 2-4 razy dziennie. W tych samych schorzeniach można stosować krople miętowe, po 15 kropli w wodzie lub na cukrze.
Zewnętrznie mięty używa się przy nieżycie gardła i jamy ustnej do płukania, w formie inhalacji z olejku przy nieżytach nosa, a w postaci kompresów przy migrenie.
Mięta w kuchni
Świeże i suszone liście mięty mogą stanowić przyprawę do sałat, ryb, farszów mięsnych. Świeże posiekane liście dodaje się do twarogu i pierogów, a także do deserów i napojów. Liście wrzucone do mleka zapobiegają jego warzeniu się.
Kanapka z miętą i arcydzięglem
Pełna garść świeżych, młodych liści arcydzięgla, taka sama garść mięty, 1-2 łyżki stołowe majonezu, 2-4 kromki chleba żytniego (proporcje dla dwóch osób).
Zemleć liście w maszynce do mięsa lub posiekać bardzo drobno, wymieszać. Chleb zarumienić, następnie dwie kromki posmarować majonezem. Posmarować z wierzchu grubą warstwą ziół. Przykryć drugą grzanką lub pozostawić odkryte. Podawać pokrojony na ćwiartki.
Kandyzowane liście mięty
Świeżo zebrane, zdrowe i czyste liście mięty moczyć w rozbitym białku, posypać z obu stron cukrem pudrem i suszyć w letnim piekarniku ułożone na pergaminie. Wysuszone przechowuje się w szczelnie zamkniętych naczyniach.