Deser, a odchudza!
Do jedzenia niewielkich słodkich przekąsek zachęcają nawet... dietetycy.
06.05.2005 | aktual.: 29.06.2010 18:29
Małe co nieco wcale nie musi być kaloryczne! Wystarczy, że przygotujesz je z owoców lub mleka. Nie tylko zaspokoi głód na słodycze, ale też doda Ci zdrowia i urody. Wiadomo bowiem, że jeśli zjesz podwieczorek, będziesz miała mniejszą ochotę na dużą kolację. A to właśnie późne objadanie się jest jedną z głównych przyczyn otyłości. Mały smakołyk jest Ci też w stanie zastąpić drugie śniadanie, może również stanowić uzupełnienie mniej pożywnego obiadu.
Pamiętaj jednak, by taki deser zjeść dopiero godzinę po podstawowym posiłku. Wtedy łatwiej strawisz i jedno, i drugie. Takie przepyszne dania dla łakomczuchów można skomponować ze zdrowych, wręcz odchudzających produktów.
Szczuplejsza Owoce są jednym z najlepszych źródeł błonnika – składnika, który poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy. Wiele owoców ma też działanie odchudzające. Dzieje się tak za sprawą różnych składników pobudzających trawienie.
- W grejpfrutach znajduje się substancja, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Tym samym pomaga zwalczyć cellulit. Dlatego dodawaj grejpfruta do sałatek, wyciskaj z niego świeży sok.
- Kiwi i ananas zawierają enzymy, które przyspieszają spalanie białka. Deser składający się z tych owoców warto zjeść po obfitym, mięsnym obiedzie. Poczujesz się lekko. Są świetne do sałatek, na przykład w połączeniu z sucharkami.
- Niektóre owoce, takie jak arbuz, truskawki czy morele, pomogą pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Wystarczy zjeść trochę tych owoców, by bez problemu dopiąć zamek sukienki. Pokrojony w kostkę, schłodzony arbuz doskonale orzeźwia. Nadaje się na owocowe szaszłyki, sorbety.
- Kefir i jogurt to lekkostrawne uzupełnienie deserów. Można nimi polewać sałatki owocowe, przygotowywać na ich bazie koktajle.
...i piękniejsza *Owoce i nabiał są niezbędne, by utrzymać włosy i paznokcie w dobrej kondycji. Dodają też blasku i sprężystości skórze.
- *Morele, pomarańcze, śliwki zawierają beta-karoten. Ten silny przeciwutleniacz opóźnia proces starzenia się i nadaje cerze złocisty odcień. Z moreli i śliwek możesz przygotować mus lub wymieszać je np. z migdałami i bazylią, by otrzymać sałatkę. Pomarańcze są świetne do napojów mlecznych, szaszłyków.
- Galaretki mają dużo kolagenu, który wzmacnia paznokcie. Do kompotu z owoców wystarczy dodać żelatynę, by po zastudzeniu uzyskać niskokaloryczny deser.
- Twarożek czy jogurt to skarbnica wapnia i fosforu – składników wzmacniających kości i zęby. Łącz je z owocami i pestkami w sałatkach, dodawaj do koktajli.