Deser malinowy
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi, udekorować odłożonymi malinami.
24.08.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 50 dag świeżych, nieuszkodzonych malin
- tabliczka czekolady, najlepiej gorzkiej, ale może być mleczna
- 200 ml śmietanki kremówki
- wiórki kokosowe do posypania
- łyżka likieru kakaowego lub malibu
Maliny dokładnie przebrać, odłożyć kilka do dekoracji, resztę rozłożyć do 4 miseczek; czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, wymieszać z likierem kakaowym, ostudzić; śmietankę kremówkę dobrze schłodzić, ubić na sztywno; stopniowo dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, cały czas ubijać; zastygający krem czekoladowy wyłożyć na maliny, wstawić do lodówki; przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi, udekorować odłożonymi malinami.