Deser z twarożku
Obłożyć świeżymi owocami, udekorować listkami mięty.
10.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 3 opakowania twarożku homogenizowanego
- 200 ml śmietany kremówki
- 5 dag cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- do dekoracji świeże owoce, np. maliny, truskawki, porzeczki,
jagody i listki mięty
Żelatynę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym, twarożki połączyć z żelatyną, delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną, masę przełożyć do foremek w kształcie serduszek wyłożonych folią spożywczą, desery wstawić do lodówki, by stężały, wyjąć na talerzyki, zdjąć folię, obłożyć świeżymi owocami, udekorować listkami mięty.