Dieta chińska
Znana dieta chińska zdobyła wielkie uznanie głównie dlatego, że pewne produkty można jeść do woli, a mimo to wskazówka wagi powoli, systematycznie idzie w dół.
17.03.2006 | aktual.: 29.05.2010 14:59
Znana dieta chińska zdobyła wielkie uznanie głównie dlatego, że pewne produkty można jeść do woli, a mimo to wskazówka wagi powoli, systematycznie idzie w dół.
Twórcy diety wyszli z założenia, że skoro otyłość jest chorobą wywołaną złym odżywianiem, można ją wyleczyć dobrym jedzeniem. O dobrym odżywianiu decyduje przestrzeganie kilku zasad.
- Nie wolno łączyć nabiału z innymi pokarmami białkowymi (czyli mięsem);
- Należy unikać żółtych serów;
- Masła używać w minimalnych ilościach, ale nigdy do smażenia;
- Cukier i alkohol to dla organizmu najgroźniejsze trucizny.
Wszelkie posiłki powinny być przygotowane i komponowane zgodnie z zasadami Yang i Yin, które nakazują:
- Warzywa należy gotować na parze (można zanurzyć we wrzątku, jednak nie dłużej niż na 2-3 minuty);
- Mięso przed ugotowaniem lub usmażeniem powinno być zalane następującą marynatą: 1 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka wody, 1 posiekana cebula oraz szczypta pieprzu, papryki i cynamonu. Całość gotować, aż zostanie 1 szklanka płynu. Do ostudzonej marynaty włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Mięso, zanurzone w marynacie, odstawić przynajmniej na 2 godziny;
- Z tłuszczów dozwolony jest jedynie olej sezamowy;
- Do smażenia używa się minimalnej ilości tłuszczy;
- Owoce należy jeść między posiłkami. Nigdy nie powinny być traktowane jako deser podawany po posiłku;
- Napoje (bezalkoholowe) pije się wyłącznie podczas posiłków i nie więcej niż 6 filiżanek.
Dietę należy dostosować do typu budowy i stanu zdrowia.
Osoby o grubych kościach, mające kłopoty z nadciśnieniem i krążeniem mogą jeść bez ograniczeń: ryż, chude ryby, mięso królika, cielęcą wątrobę, marchew, seler, kukurydzę, kalafior, banany, mandarynki, grapefruity, gruszki, jabłka. Natomiast ograniczać: ziemniaki, fasolę i groch, rodzynki, wszelkiego rodzaju sery i owoce morza. Zakazane jest spożywanie: tłustych mięs, klusek, pszennego pieczywa, kawy, przypraw typu: czosnek i cebula.
Osoby z tendencją do tycia i do cellulitis oraz o słabych mięśniach (co poznaje się po szybkim opadaniu z sił przy wysiłku fizycznym) i słabym systemie nerwowym powinny jeść:
- Do woli wszelkie ryby, drób (oprócz gęsi), chudą wołowinę, gotowaną marchew, selery, kapustę i pory, wiśnie i czereśnie oraz jajka;
- Z umiarem: kaczki, krewetki, surową marchew (także soki), ziemniaki, kawę i ser;
- Unikać: tłustych mięs, zimnego mleka, sałaty, ogórków, arbuzów, gruszek, cytrusów.