FitnessDieta dla palaczy

Dieta dla palaczy

Żadna dieta nie gwarantuje zdrowia nałogowym palaczom. Prawidłowe odżywianie jest jednak bardzo ważne, bo trucizny znajdujące się w dymie gwałtowniej atakują osoby z niedoborami pokarmowymi.

Dieta dla palaczy

11.09.2009 | aktual.: 14.05.2010 21:30

Wszystkie badania wykazują, że żadna dieta nie gwarantuje zdrowia nałogowym palaczom. Prawidłowe odżywianie jest jednak o tyle ważne, że trucizny znajdujące się w dymie gwałtowniej atakują osoby z niedoborami pokarmowymi. Palenie niszczy naturalne systemy obronne organizmu, w dymie jest ponad 50 substancji rakotwórczych.

Jeśli palisz, paliłeś lub często przebywasz wśród palących:

- stosuj dietę wysoko warzywną, jedz codziennie owoce i warzywa ciemnozielone i żółtopomarańczowe, bogate w beta karoten (gotowanie go nie niszczy), kwas foliowy, wit. B. Marchew, brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, dynia, pomarańcze, stanowią naturalną ochronę przeciwnowotworową. Zbadano, że palacze cierpią na niedobory powyższych pierwiastków.

- jedz potrawy z wit. C, organizm palacza potrzebuje jej 3 razy więcej niż niepalącego.

- pij zieloną herbatę, działa ochronnie na przewód pokarmowy i płuca. Według niedawnych badań amerykańskich - Japończycy, którzy piją jej dużo, rzadziej chorują na raka płuc.

- bardzo korzystne jest jedzenie soi i przetworów sojowych, warzyw strączkowych oraz świeżych ryb, zamiast mięsa.

Jeśli próbujesz rzucić palenie lub właśnie to zrobiłeś, niektóre pokarmy pozwolą ci przetrwać, zmniejszyć objawy gwałtownego niedoboru nikotyny:

- płatki i otręby owsiane zmniejszają pociąg do palenia (gotowany owies był od dawna używany w medycynie ludowej jako środek zmniejszający uzależnienie od narkotyków).

- potrawy zasadowe utrzymują poziom nikotyny w organizmie, co zmniejsza głód nikotynowy (rodzynki, figi, migdały, fasola).

- potrawy zakwaszające - wręcz przeciwnie - sprzyjają wypłukiwaniu nikotyny, co zwiększa chęć palenia (mięso, podroby, jajka, sery, orzechy, alkohol, kawa).

- zamiast sięgać po papierosa, jedz pestki słonecznika lub dyni.

Komentarze (3)