Dieta kapuściana
Dietę kapuścianą opracowano w Sacred Heart Memorial Hospital dla pacjentów z problemami kardiologicznymi. Zyskała na popularności - najpierw wśród polityków i gwiazd ekranu. Potem stała się modna na całym świecie.
19.03.2006 | aktual.: 29.05.2010 14:57
Dietę kapuścianą opracowano w Sacred Heart Memorial Hospital dla pacjentów z problemami kardiologicznymi. Zyskała na popularności - najpierw wśród polityków i gwiazd ekranu. Potem stała się modna na całym świecie.
Swą popularność dieta zawdzięcza efektom w odchudzaniu: w ciągu tygodnia można stracić na wadze nawet 5 kilogramów! A wszystko to za sprawą warzyw, które mając niewiele kalorii, wypełniają żołądek i dają poczucie sytości. Można przy tym jeść, ilekroć tylko poczuje się głód. Oczywiście nie wszystko, na co ma się ochotę.
Bez ograniczeń można jeść zupę jarzynową (twórcy diety twierdzą wręcz, że im więcej, tym wskazówka szybciej spada w dół) oraz warzywa i owoce. Natomiast mięso i produkty węglowodanowe są ściśle limitowane.
Jarzynowa zupa, podstawa diety, może być dostosowana do indywidualnych upodobań. Zawsze jednak powinna się w niej znaleźć kapusta (stąd dieta kapuściana).
Podstawowy przepis na zupę:
1 lub 2 puszki pomidorów w zalewie albo małą puszeczkę koncentratu pomidorowego, rozcieńczonego 2 szklanki wody, wlej do sporego garnka, dodaj poszatkowaną głowę kapusty i 2 drobno posiekane cebule. Zagotuj. Po przykręceniu gazu duś warzywa około 30 min. 2 strąki papryki pokrój w grube krążki, natomiast seler naciowy - na dwucentymetrowe kawałki. Wsyp to do garnka, dolej 2 l wody, dopraw rosołkiem z kostki i gotuj jeszcze przez 30 min.
Aby zupa nie nużyła monotonnością, warto przed jedzeniem odlać porcję zupy do małego garnuszka i doprawić za każdym razem inaczej, np. czosnkiem, sosem sojowym, ostrą papryką, sokiem z cytryny.
Przyjmuje się, że dieta kapuściana nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień. Jednak również po zakończeniu diety można jeść zupę jarzynową, np. przed obiadem, co może zmniejszyć apetyt. Wbrew pozorom, jadłospis każdego dnia jest inny. Najpierw w menu dominują owoce, potem warzywa, wreszcie mięso i ryż.
Do zupy kapuścianej można dodać właściwie wszystkie warzywa- oprócz ziemniaków, grochu, fasoli i kukurydzy.