Dieta plaż południowych
Nie tylko pozwala szybko pozbyć się brzuszka, ale też znakomicie służy zdrowiu. Możesz ją stosować bez obaw.
09.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44
Wymyślił ją amerykański kardiolog Arthur Agatston. Szukał takiego sposobu odżywiania, który hamowałby rozwój chorób serca i przy okazji skomponował jedną z najzdrowszych błyskawicznych diet odchudzających! *Nie ma w niej mowy o żadnej głodówce, odmierzaniu porcji czy żmudnym liczeniu kalorii. Bez większego wysiłku chudniesz ponad 6 kilogramów w dwa tygodnie i – co więcej – chronisz się przed miażdżycą naczyń czy zawałem serca.
* Na czym polega *Tak komponujesz posiłki, by spożywać „dobre” węglowodany, pochodzące z ziaren, owoców i warzyw, a ograniczać jedzenie „złych” węglowodanów o indeksie glikemicznym powyżej 50. *Unikasz także „złych” tłuszczów nasyconych (np. tłustego mięsa i nabiału), a w zamian wybierasz „dobre” tłuszcze nienasycone,które są obecne m.in. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, orzechach i nasionach.
* Trzy etapy Zmiany w sposobie odżywiania się przeprowadzasz trzyetapowo. Pierwszy etap przynosi największą utratę wagi. Jest też najbardziej rygorystyczny, ale na szczęście trwa tylko dwa tygodnie. *Etap drugi jest już mniej restrykcyjny, a czas jego trwania ustalasz sobie sama – kończy się, gdy osiągasz wymarzoną wagę. Zwykle trwa to trzy tygodnie. Etap trzeci nie ma żadnych granic – przypisane do niego zasady żywieniowe stosujesz już zawsze – czyli do końca życia.
Oto szczegółowe zalecenia: - Etap I. Zjadasz trzy średniej wielkości posiłki plus trzy przekąski dziennie. Wybierasz tylko określone produkty, a niektóre w ogóle eliminujesz z jadłospisu.
Zalecane są: chude mięso (np. pierś kurczaka – oczywiście bez skórki, polędwica wołowa, gotowana szynka wieprzowa), wszystkie gatunki ryb, jaja, rośliny strączkowe, oliwa tłoczona z oliwek, niektóre warzywa (np. brokuły, kapusta, kalafior, seler, ogórki, cukinia, zielona sałata, szpinak, pomidory), a także kakao.
Produkty zakazane: mleko, kefir, jogurt, wszystkie rodzaje alkoholi, owoce i soki, buraki, marchew, kukurydza, ziemniaki, ryż, makarony, ciastka, płatki śniadaniowe, wszelkie pieczywo i napoje z kofeiną.
- Etap II. Zwiększasz spożycie węglowodanów o wyższym indeksie glikemicznym.
Włączasz do jadłospisu: owoce (ananas, arbuz, banany, soki – nie za często); a z warzyw drobną fasolkę oraz (od czasu do czasu) buraki, kukurydzę, marchew, ziemniaki; produkty zbożowe (pieczywo pszenne, makaron, ryż biały – rzadko), a także (okazjonalnie) czerwone wino i słodycze: dżemy niskosłodzone, lody, miód, gorzką czekoladę.
- Etap III. Teraz już się nie odchudzasz, tylko starasz się utrzymać zgrabną sylwetkę. Jesz to, co sama uważasz za stosowne, pilnując jedynie, by w twoim jadłospisie przeważały produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50. Nie przejmuj się zbytnio, jeśli kiedyś powrócisz do starych nawyków żywieniowych i znów zaczniesz tyć. Po prostu zaciśnij zęby i ponownie przejdź kolejne etapy diety.
* Praktyczne rady - Jeśli w trzecim etapie diety zauważysz, że pewne produkty (np. makaron, ziemniaki, pieczywo czy banany) powodują u ciebie wzrost wagi, zrezygnuj z nich* lub jedz je tylko od święta. Na co dzień zastąp je innymi produktami węglowodanowymi.
- Codziennie pij co najmniej dwa litry niegazowanej wody mineralnej lub innych napojów, oczywiście bez cukru.
- Picie napojów kofeinowych (kawa, cola) ogranicz do jednej filiżanki dziennie.
*Plusy... *- Błyskawicznie pozbywasz się brzuszka.
- Unikasz efektu jo-jo.
- Obniżasz poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko poważnych chorób.
- Odchudzając się, nie odczuwasz głodu.
*...i minusy diety *- W pierwszym etapie możesz odczuwać zmęczenie wskutek gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi.
- Jeśli trudno ci się obyć bez kofeiny (np. kawy), przez pierwsze dwa tygodnie stosowania diety będzie ci ciężko. Napoje te są wtedy absolutnie zakazane.
Opinia dietetyka dr Lucyny Pachockiej *Dieta ta może być stosowana przez osoby z wysokim poziomem cholesterolu, obarczone ryzykiem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Jednak *pierwszy jej etap zubaża jedzenie w wapń i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei wprowadzenie dowolnych ilości zalecanych produktów w fazie II może doprowadzić szybko do wzrostu wagi oraz stężenia glukozy i poziomu lipidów we krwi. Dlatego nie zalecałabym tej diety osobom chorym na cukrzycę lub z tzw. nieprawidłowym profilem lipidowym.
Uwaga!Efekt utraty 6 kg w ciągu dwóch tygodni związany jest głównie z utratą wody z organizmu, a nie tkanki tłuszczowej.