Dieta św. Patryka to ideał
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak
zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów
zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
17.03.2011 | aktual.: 17.03.2011 22:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku. Według Reginy Sexton zachowane dokumenty świadczą o tym, że podstawą diety św. Patryka, który ewangelizował Irlandię, były produkty zbożowe i nabiał - zsiadłe mleko, doprawiane twarożki i rozmaite sery dojrzewające.
- Otyłość nie była problemem w tamtych czasach, opierano się na sezonowych produktach, zdrowych i skromnych jak na dzisiejsze standardy - mówi badaczka z University College w Cork.
Po przyjeździe do Irlandii przyszły święty najprawdopodobniej jadł głównie takie dania, jak owsianka, kasze i mączne potrawki. Przysmaki, jakie mogły urozmaicać jego dietę to jaja kurze i gęsie, miód, twarogi, wodorosty i jabłka. Ostrości dodawały daniom dziki czosnek i rzeżucha. Na stół świętego trafiać mogły ryby: łosoś, pstrąg lub węgorz, a z mięs - wędzona wieprzowina.
Powszechnie jedzono wówczas płaskie placki chlebowe z mąki owsianej, jęczmiennej, czasem żytniej, rzadko - pszenne.
- Jak na ironię, wiele z tych dostępnych wówczas pokarmów stało się dziś "zdrową żywnością", oczywiście za odpowiednio wysoką cenę - dopowiada Sexton.
(PAP/ma)
POLECAMY: DLACZEGO WARTO JEŚĆ BŁONNIK?