Dieta wegetariańska jest dobra
10 produktów, które mogą zastąpić mięso
Największą obawą osób chcących przejść na dietę wegetariańską jest ewentualny niedobór białka i żelaza, będący wynikiem roślinnego odżywiania
Największą obawą osób chcących przejść na dietę wegetariańską jest ewentualny niedobór białka i żelaza, będący wynikiem roślinnego odżywiania. Stugramowy kawałek mięsa zawiera średnio 15 g protein, więc jest dobrym źródłem tego składnika, ale nie jedynym. Jak zaraz zobaczymy, niektóre produkty roślinne mają o wiele więcej białka niż mięso i stanowią dla niego naprawdę ciekawą alternatywę (tym bardziej, że w przeciwieństwie do steku czy kotleta nie zawierają niezdrowych tłuszczów nasyconych).
Ile dokładnie potrzeba nam białka i żelaza? Szacuje się, że dorosła kobieta, ważąca około 60 kg, powinna spożywać dziennie 50 g protein (0,8 g na kilogram masy ciała) oraz 14 mg żelaza. Dieta wegetariańska, oparta na zbożach, roślinach strączkowych oraz innych warzywach może bez problemu pokryć nasze zapotrzebowanie na te oraz inne składniki odżywcze. Oto 10 produktów, które stanowią silną konkurencję dla mięsa.
Na podst. Doctissimo/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta