Dieta zasadowa
Dla prawidłowej pracy naszych organizmów potrzebne jest zachowanie równowagi przemian chemicznych. Jednak zarówno nasz styl życia jak i nawyki żywieniowe powodują zakwaszenie organizmu, a więc burzą równowagę kwasowo – zasadową.
15.05.2010 | aktual.: 18.05.2010 11:58
Dla prawidłowej pracy organizmu potrzebne jest zachowanie równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie zaburzenia mogą prowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia konsekwencji. Jednak nasz styl życia jak i nawyki żywieniowe burzą równowagę kwasowo – zasadową. Nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest przechowywana w tkankach miękkich i stawach, z czasem prowadząc do stanów zapalnych.
Równowaga kwasowo-zasadowa pomaga utrzymać kationy oraz aniony w odpowiednim stosunku i jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możemy ją osiągnąć, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35 – 7,45. Wyższe pH oznacza przewagę składników zasadowych, a niższe kwaśnych.
Dieta zasadowa, nazywana także alkaiczną, opracowana przed dr Roberta Younga, nie służy traceniu wagi, ale naszemu zdrowiu. Według Younga, człowiek zapewnia sobie energię, dobre samopoczucie oraz zdrowie dzięki odżywianiu się pokarmami alkaicznymi. Young uważa też, że bardzo groźne dla organizmu jest naruszanie równowagi, które pojawia się przy pH krwi mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8. Może wówczas dojść do zmian w strukturze białek, przestają działać enzymy komórkowe oraz ustaje wymiana gazów oddechowych. Poza tym, zaburzenia równowagi mogą powodować kwasicę i zasadowicę.
Produkty kwasotwórcze i produkty alkalizujące
Wśród produktów kwasotwórczych znajdują się między innymi białka zwierzęce, jajka, cukier, mąka, płatki owsiane, ryż, kasza jęczmienna, makaron, tłuszcz, ser tylżycki, a także czarna kawa i herbata oraz alkohol i nikotyna. Natomiast do produktów alkalizujących zalicza się mleko i warzywa, np. buraki, marchew, ziemniaki, kapustę, sałatę, ogórki, pomidory i owoce: czarne porzeczki, wiśnie, gruszki, czy truskawki.
Stan równowagi kwasowo – zasadowej utrzymujemy poprzez dostarczanie organizmowi napojów oraz pokarmów. Spożycie zbyt dużych ilości produktów kwasotwórczych prowadzi do powstania nadmiaru kwaśnych pozostałości przemiany materii. Ale poziom kwasów może także wzrosnąć z powodu trybu życia, a więc niedostatecznej lub też zbyt intensywnej aktywności fizycznej, dużych ilości przyjmowanych leków, na skutek życia w stresie i pośpiechu lub z powodu stosowania diet odchudzających
Konsekwencje nadmiaru kwasów w organizmie
Nadwyżka kwasów w organizmie może być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości, jak np. częste infekcje, kłopoty z wypróżnianiem, osłabienie, problemy z koncentracją i ze snem, może także odbić się na kondycji włosów i paznokci. Ale nadmiar kwasów może też prowadzić do poważnych chorób, w tym do nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozy, zmian zwyrodnieniowych stawów, nowotworów. Kwaśnie środowisko sprzyja rozwojowi komórek rakowych, podczas gdy zdrowe komórki w nim giną. Poza tym, przy zakwaszeniu organizm usiłuje zatrzymać wodę, aby ją rozcieńczyć i przeciwdziałać jego negatywnym skutkom, a wówczas pojawiają się opuchnięcia oraz bóle. Dodatkowo, nadmiar kwasów powoduje szybsze tworzenie się zmarszczek oraz może być odpowiedzialny ze nadwagę.
Symptomy zakwaszenia
Przy zakwaszeniu najpierw pojawiają się cienie pod oczami, następnie dochodzą do tego kłopoty z cerą, częste bóle i zawroty głowy, mroczki, nudności, osłabienie. Objawem zakwaszenia organizmu jest także gorzki lub kwaśny smak w ustach. Mogą pojawić się również kłopoty z trawieniem, bóle mięśni i stawów.
Zasady diety alkaicznej
Możemy osiągnąć stan równowagi kwasowo – zasadowej poprzez umiejętne łączenie produktów spożywczych. Warto uważnie przyjrzeć się temu, co jemy. Na ogół przygotowywane przez nas posiłki zawierają węglowodany, tłuszcze i białka, ale nie dostarczają niezbędnych witamin oraz minerałów. Zatem, do każdego posiłku należy dodać warzywa, gdyż to własnie one zapobiegają zakwaszeniu organizmu. Zawarte w nich składniki są niezbędne do neutralizowania wydalanych kwasów. Warto wspomnieć, że diety proteinowe, o niskiej zawartości węglowodanów, bardzo zakwaszają organizm. Dlatego przed zdecydowaniem się na taką dietę, należy skonsultować się z lekarzem.