FitnessDieta Zone

Dieta Zone

Dieta Zone
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
15.05.2010 14:29, aktualizacja: 18.05.2010 12:01

Dietę stworzył amerykański biotechnolog i dietetyk, dr Barry Spears. To propozycja dla osób gotowych na zmianę nawyków żywieniowych. Podstawą diety jest założenie, że zwiększenie podaży białka, a ograniczenie węglowodanów pomoże utrzymać insulinę na prawidłowym poziomie.

Dietę stworzył amerykański biotechnolog i dietetyk, dr Barry Spears. To propozycja dla osób gotowych na zmianę nawyków żywieniowych. Podstawą diety jest założenie, że zwiększenie podaży białka, a ograniczenie węglowodanów pomoże utrzymać insulinę na prawidłowym poziomie. Jest to istotne, ponieważ nadwyżka insuliny niekorzystnie oddziałuje na zdrowie, a poza tym to właśnie ten hormon jest odpowiedzialny za nadwagę.

Dieta nie jest wskazana dla osób chorujących na nerki lub artretyzm, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Należy pamiętać, że dieta powinna zawsze łączyć się z regularnym wysiłkiem fizycznym.

Zasady diety

Poziom insuliny można utrzymać na właściwym poziomie dzięki prawidłowemu zbilansowaniu białka, węglowodanów i tłuszczów. Aby to osiągnąć, powinno się każdy posiłek układać tak, aby energia w 40 procentach pochodziła z węglowodanów, w 30 procentach z białek i w 30 procentach z tłuszczów. Spears jako przyczynę otyłości podaje nadmierne spożycie węglowodanów pochodzących z ziemniaków, makaronu oraz zbóż. Jednak nie oznacza to, że z węglowodanów trzeba zrezygnować w ogóle, po prostu należy je zrównoważyć z białkami oraz tłuszczami.

Według diety w ciągu dnia należy spożyć pięć niewielkich posiłków, pomiędzy którymi przerwa nie powinna wynosić dłużej niż trzy godziny, a śniadanie trzeba zjeść nie później niż godzinę po przebudzeniu. Wartość energetyczna wszystkich posiłków nie powinna przekraczać 1700 kcal. Istotne jest, aby pić przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie. Systematyczne picie wody ułatwia trawienie oraz wspomaga przemianę materii. Wodę należy pić w równych porcjach rozłożonych na cały dzień, na pół godziny przed lub po jedzeniu, jednak nie w trakcie, ponieważ woda rozrzedza soki trawienne i wydłuża proces trawienia. W trakcie diety należy ograniczyć napoje z kofeiną i zrezygnować z cukru.

Warto jednak dodać, że według Instytutu Żywności i Żywienia białka powinny dostarczać między 10 a 20 procent energii, tłuszcze między 15 a 35 procent (w tym nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać nie więcej niż 10 procent energii), natomiast węglowodany pomiędzy 50 a 60 procent. Liczne badania wykazują bowiem, iż nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych i zbyt małe węglowodanów prowadzi do wielu chorób powodowanych miażdżycą. Dlatego należy ograniczyć spożycie tłuszczów, głównie zwierzęcych i znaczne zwiększyć spożycie warzyw, owoców oraz produktów zbożowych, które dostarczają organizmowi witamin, przeciwutleniaczy i błonnika.

Efekty diety

Entuzjaści tej diety przekonują, że chudnie się bez efektu jo –jo. Przez pierwsze dwa tygodnie można zgubić od 4 do 6 kilogramów, a następnie od 1 do 3 kilogramów miesięcznie.

Polecane produkty

Według diety z produktów proteinowych należy wybierać chudy nabiał, jajka, ryby morskie oraz owoce morza, chude wędliny drobiowe, wędliny sojowe i tofu, natomiast należy ograniczyć spożycie sera żółtego, fety, jogurtów, serów topionych, pleśniowych, kefirów, a także wieprzowiny, cielęciny i wołowiny. Z tłuszczów dozwolone są oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy oraz awokado. Węglowodany powinny pochodzić z zielonych warzyw, warzyw strączkowych, a także z papryki, pomidorów i owoców: cytrusów, jagód, śliwek. Zaleca się ograniczenie spożycia pieczywa, ziemniaków, marchwi oraz bananów i ananasów.

Przykładowe menu:

Śniadanie. Może składać się z dwóch drobiowych parówek, dwóch jajek ugotowanych na twardo, kromki chleba razowego posmarowanego lekko masłem lub obtoczonych w jajku i usmażonych tostów oraz połówki mandarynki lub pomarańczy.
Drugie śniadanie. Można zjeść owoc, np. jabłko lub gruszkę oraz 30g chudej wędliny drobiowej posmarowanej serkiem śmietankowym lub sałatkę z kurczakiem.
Obiad. Grillowana lub upieczona w folii pierś z indyka i sałatka ze świeżych warzyw polana sosem winegret lub pieczona ryba z podsmażoną cukinią i bakłażanem.
Przekąska. Puszka tuńczyka z oliwkami lub sałatka z 100g tofu i szpinaku. Kolacja. 30g chudego twarogu z rzodkiewkami lub opakowanie twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem.