Dlaczego warto jeść jarmuż?
Jarmuż - najzdrowsze warzywo na świecie
Istnieje wiele powodów, aby regularnie spożywać jarmuż. Jest bogaty w substancje odżywcze oraz zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przypisuje mu się etykietę najzdrowszego warzywa na świecie. Można podawać go na wiele sposobów. Poznaj jego cenne właściwości.
Istnieje wiele powodów, aby regularnie spożywać jarmuż. Jest bogaty w substancje odżywcze oraz zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przypisuje mu się etykietę najzdrowszego warzywa na świecie. Można podawać go na wiele sposobów. Poznaj jego cenne właściwości.
Jest niskokaloryczny
Jarmuż to odmiana kapusty warzywnej. Jest niskokaloryczny, pożywny, nie zawiera tłuszczu i w 80 proc. składa się z wody. W jednej szklance znajduje się 5 gramów błonnika, 40 kalorii i 0 g tłuszczu. Doskonale poprawia trawienie. Jarmuż to wspaniałe warzywo odchudzające, więc warto włączyć go do diety. Jest pełen witamin, składników odżywczych, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia, fosforu i żelaza. Dzięki dużej ilości błonnika pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co sprawia, że redukuje ryzyko zawału serca.
Na podst. en.amerikanki.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl