Chcesz wspaniale prezentować się na plaży? Dobrze wiesz, że na ćwiczenia i dietę odchudzającą jest już za późno. Czy jesteś skazany na wciąganie brzucha przez kilka godzin? Spokojnie, jest jeszcze czas, żeby optycznie wyszczuplić figurę. Wystarczy sięgnąć po określone produkty, które znakomicie oczyszczają organizm.
Chcesz wspaniale prezentować się na plaży? Dobrze wiesz, że na ćwiczenia i dietę odchudzającą jest już za późno. Czy jesteś skazany na wciąganie brzucha przez kilka godzin? Spokojnie, jest jeszcze czas, żeby optycznie wyszczuplić figurę. Wystarczy sięgnąć po określone produkty, które znakomicie oczyszczają organizm.
Kiszona kapusta
Częściowo sfermentowane potrawy, takie jak kapusta kiszona czy pikle, wspaniale wyszczuplają talię. Wszystko dzięki temu, że wspierają rozwój dobrych bakterii w jelitach. Przez to organizm łatwiej trawi pokarmy. Sięgaj po kapustę kiszoną szczególnie wtedy, kiedy spożywasz ciężkie potrawy, np. dania z grilla.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl
Cebula i por
Czy słyszałeś kiedyś o prebiotykach? Podczas gdy probiotyki wspierają rozwój zdrowych bakterii w organizmie, prebiotyki karmią te, które już istnieją. Potrawy takie jak cebula czy por mają spore ilości tych zdrowych substancji. Przy okazji przyspieszają przemianę materii i sprawiają, że spalasz więcej tłuszczu. Stosuj je jako dodatki do sałatek albo na grilla.
Karczochy i szparagi
To kolejne warzywa zawierające prebiotyki. Wydzielają octany, bardzo korzystne dla trawienia. Nie tylko przyspieszają spalanie tłuszczu, ale też chronią przed zapaleniami. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na wzdęcia i zaparcia. Żeby uzyskać jak najlepszy efekt, warto połączyć te warzywa z wątróbką, oliwą z oliwek i parmezanem.
Awokado
Pewnie doskonale wiesz, że powinno się wybierać odpowiednie typy tłuszczów. Warto unikać produktów zawierających tłuszcze nasycone, np. czerwonego mięsa, tłustych serów, dań smażonych na głębokim oleju. Sięgajmy raczej po rzeczy zawierające zdrowe kwasy omega-3 i omega-6, np. orzechy, oliwę z oliwek, łososia czy właśnie awokado. Pomagają kontrolować poziom insuliny we krwi, dzięki czemu nie odczuwasz głodu.
Zielone warzywa
Szpinak, sałata, kapusta włoska - to tylko niektóre przykłady warzyw, które wspaniale działają na nasz organizm. Przyspieszają przemianę materii, mają mnóstwo witamin, poprawiają funkcjonowanie bakterii jelitowych. Ich regularne spożywanie przynosi efekty już po kilku dniach. Warto jednak spożywać je przez cały rok. Szczególnie jeżeli dba się o linię. Na dłuższą metę sprawiają, że organizm zaczyna pracować na najwyższych obrotach.
Jogurt naturalny
Jogurt jest najbardziej naturalnym źródłem probiotyków. Badania wykazują, że kobiety, które jadły go regularnie przez 24 tygodnie, chudły ponad dwa razy więcej niż panie stosujące podobną dietę. Spożywaj go codziennie na śniadanie, dodawaj go też do sałatek.
Czosnek
Wydaje się nieprawdopodobne, żeby coś, co działa jak antybiotyk, mogło wpływać korzystnie na bakterie jelitowe. Okazuje się jednak, że czosnek niszczy tylko niekorzystne drobnoustroje. Nie dość, że wspomaga florę bakteryjną, to w dodatku zawiera duże ilości błonnika, który zapobiega zaparciom. Dodawaj go do świeżych dań, np. do pomidorów z serem mozzarella.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl