Dlaczego warto jeść winogrona?
Odtruwają
Dzięki swemu orzeźwiającemu smakowi winogrona stanowią świetny deser lub dodatek do serów. Walory smakowe nie są jedynymi przyczynami, dla których warto spożywać te owoce. Są zdrowe, a ponadto posiadają właściwości lecznicze.
Dzięki orzeźwiającemu smakowi stanowią świetny deser lub dodatek do serów. Walory smakowe nie są jedynymi przyczynami, dla których warto spożywać te owoce. Posiadają liczne właściwości zdrowotne.
Przede wszystkim odtruwają organizm. Jedną z metod przeprowadzania detoksu jest kuracja winogronowa. Przez kilka dni sięgamy tylko po te owoce. Dlaczego wybór padł na nie? Mają dużą zawartość kwasów organicznych, tanin i innych flawonoidów, które wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksycznych substancji.
Przeprowadzenie detoksu powinny poprzedzać przygotowania. Na 2-3 dni przed planowaną kuracją odstawiamy wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i spożywamy lekkie posiłki.
Przechodząc na dietę, jemy jedynie winogrona, popijając je wodą lub herbatą. Sięgamy po nie często, bo nawet co 1-2 godziny. W trakcie dnia spożywamy od 2 do 3,5 kilograma owoców. Taka dieta nie tylko odtruje organizm, ale także przeczyści przewód pokarmowy i doprowadzi do usunięcia zalegających złogów pokarmowych.
Tekst na podst. Psychologies.com Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta