Domowa płukanka do włosów. Efekt jak po wizycie u fryzjera
Woda ryżowa to naturalny sposób na poprawę kondycji włosów. Dzięki niej pasma stają się lśniące i pełne objętości, jak po profesjonalnej pielęgnacji. Wyjaśniamy, jak można ją stosować.
Woda ryżowa, która pozostaje po ugotowaniu ryżu, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały takie jak magnez i cynk. Te składniki odżywcze wspierają wzrost włosów i poprawiają ich strukturę. Dzięki obecności protein, woda ryżowa wzmacnia kosmyki, zapobiegając ich łamliwości i rozdwajaniu końcówek.
Regularne stosowanie tej naturalnej płukanki sprawia, że włosy stają się lśniące i pełne objętości, co można porównać do efektów uzyskiwanych po profesjonalnych zabiegach w salonach fryzjerskich.
Jak przygotować domową płukankę z ryżu do włosów?
Przygotowanie domowej płukanki z ryżu jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Najpierw należy wybrać odpowiedni rodzaj ryżu - najlepiej sprawdzi się ryż jaśminowy lub brązowy, które są bogate w składniki odżywcze. Następnie, gotujemy ryż w dużej ilości wody, nie dodając soli. Po ugotowaniu, odcedzamy ryż, a uzyskaną wodę przelewamy do czystego naczynia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wzmacniające płukanki do paznokci
Woda ryżowa na włosy - jak stosować?
Aby osiągnąć optymalne rezultaty, zaleca się regularne stosowanie płukanki z wody ryżowej. Po umyciu włosów szamponem, należy przelać je przygotowaną wodą ryżową, jednocześnie delikatnie masując skórę głowy. Płukankę powinno się pozostawić na włosach przez kilka minut, a następnie spłukać letnią wodą.
Systematyczne stosowanie tej metody sprawi, że włosy będą bardziej lśniące, silniejsze i zdrowsze. Ważne jest, aby wodę ryżową przechowywać w lodówce, jeśli nie zostanie zużyta od razu, ponieważ dzięki temu zachowa swoje właściwości przez kilka dni.
Inne zastosowania wody po gotowaniu
Nie tylko woda ryżowa ma swoje zastosowanie w pielęgnacji. Woda po ugotowaniu ziemniaków jest idealna do domowych kąpieli. Skrobia w niej zawarta odżywia i wygładza skórę, co jest szczególnie przydatne dla osób z szorstką skórą na łokciach czy kolanach. Wystarczy dodać odrobinę do kąpieli.
Woda po gotowaniu makaronu wzmacnia działanie odżywki do włosów. Jak to osiągnąć? Po umyciu włosów należy je zanurzyć w tej wodzie, nałożyć ulubioną maskę, a następnie dokładnie spłukać. Skrobia zawarta w wodzie sprawia, że włosy lepiej wchłaniają składniki odżywcze, stając się niezwykle miękkie w dotyku.
Czytaj także: Chcesz odjąć sobie kilka lat? Postaw na cięcie "mixie"
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.