GotowaniePrzepisyDomowe specjały

Domowe specjały

Domowe specjały
17.01.2006 12:37, aktualizacja: 29.06.2010 18:46

Oto produkty, po które zwykle biegasz do sklepu, a przecież możesz je bez trudu przygotować sama. Spróbuj!

Na pewno nie jest to propozycja dla zabieganych, ale z całą pewnością dla dbających o zdrowie. Czym te produkty różnią się i czy słusznie uważane są za zdrowsze od kupnych? *
Odpowiedź jest prosta - nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani żadnych ulepszaczy. *
Oczywiście mają krótszą trwałość, ale za to bez obaw możesz je podać dziecku, starszym osobom o wrażliwym żołądku czy rodzinie będącej na diecie.
Poza tym masz gwarancję, że są świeże, a co za tym idzie, zawierają więcej wartościowych, łatwo przyswajalnych przez organizm składników.

*To możesz łatwo zrobić sama w domu *Składniki, z których chcesz przygotować domowe wyroby, muszą być idealnie świeże. Stary olej radykalnie zmienia smak majonezu, a twarożek z niezbyt świeżego mleka nie przetrwa nawet doby. Sprawdzaj więc terminy na opakowaniach. Nawet mąka ma datę ważności!

*Majonez Jak go przygotować *Utrzyj żółtko z łyżeczką musztardy i octu. Ucierając, dodawaj stopniowo ok. 200 ml oleju, przypraw solą i cukrem.
*Dlaczego jest lepszy *Nie zawiera sztucznych zagęstników ani konserwantów. (Uwaga, ma jednak cholesterol, który w niektórych kupnych majonezach nie występuje).

Jogurt Jak go przygotować *1/2 l mleka pasteryzowanego (nie UHT!) podgrzej do temp. 43-45°C. Dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, zawierającego żywe kultury bakterii (sprawdź na opakowaniu). Utrzymuj mieszankę w temp. 43-45°C przez 2 godz. Potem szybko schłodź.
*
Dlaczego jest lepszy

Jest tańszy, bardziej zwarty i aromatyczny od kupnego.

Twaróg Jak go przygotować *Pasteryzowane (nie UHT) mleko pozostaw na 2-3 doby w temperaturze pokojowej, by skwaśniało. Wlej do garnka i ogrzewaj do 40°C, aż zacznie się oddzielać serwatka. Odcedź na gęstym sitku, schłodź.
*
Dlaczego jest lepszy

Ogrzewany powoli, będzie miał wyjątkowo kremową konsystencję.

*Makaron Jak go przygotować *Do 50 dag mąki dodaj 1-4 jajka (gdy makaron ma być zwięzły, dodaj 4 jajka), wlewając stopniowo wodę, zarób dość twarde ciasto. Cienko rozwałkuj, pozostaw do obsuszenia. Pokrój na paseczki, wysusz.
*Dlaczego jest lepszy *Jest sprężysty, ma przyjemny, jajeczny smak. Szybciej się gotuje.

*Wyhoduj sobie natkę pietruszki *By mieć pod ręką świeżą natkę czy szczypiorek, najlepiej na parapecie założyć miniuprawę. Kup 2-3 pietruszki z nieuszkodzoną górną częścią i małymi listkami, wsadź je do donicy z ziemią, tak by wystawało 1/2 cm korzenia. Szczypiorek wyhodujesz z cebuli. Wetknij kilka sztuk w ziemię do połowy. Ustaw w oknie, podlewaj, tak by zawsze miały wilgotną ziemię.

*Czy wiesz, że... *Makaron może poprawić nastrój. Pewnie dlatego w XVII wieku francuski filolog Menage wywodził jego nazwę z greckiego „makar” - szczęśliwy. Obecnie uważa się, że włoskie słowo „maccherone” pochodzi z greckiego „macharia” oznaczającego radość.