Domowy ketchup z dyni
Dyniowy ketchup doskonale komponuje się z makaronem, ale można używać go do kanapek czy przekąsek.
13.10.2015 | aktual.: 13.10.2015 18:35
Ketchup zazwyczaj kojarzy nam się z czerwoną masą, która doskonale komponuje się z pizzą, parówkami, hot dogami i szeregiem innych dań. Zazwyczaj idziemy na łatwiznę i po prostu kupujemy ten produkt w sklepie, nie zwracając uwagę na sporą ilość ukrytego cukru w jego składzie i szereg niepotrzebnych konserwantów. Przygotowanie domowego, ketchupu pomidorowego jest czasochłonne i ten smak większość z nas już zna, dlatego w sezonie dyniowym warto pokusić się o przetwory na bazie tego warzywa. Dyniowy ketchup doskonale komponuje się z makaronem, ale można używać go do kanapek czy przekąsek.
Składniki: 3 kg dyni Hokkaido, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg cebuli. Składniki na zalewę: 800 g koncentratu pomidorowego, 1 i 1/3 szklanki octu, 2 szklanki cukru, 2 łyżki oregano, 1 łyżka curry, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej.
Sposób przygotowania: dynię pokroić w kostkę dodać 2 łyżki soli i odstawić na około na 2 godziny. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i razem z dynią zagotować. W tym czasie przygotować zalewę, łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zalewę zmiksować z warzywami np. za pomocą blendera i całość gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut. Całą masę przetrzeć przez drobne sito, ponownie zagotować i przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Dobrze zakręcone pasteryzować "na mokro" około 10 minut i odwrócić do góry dnem.