Domowy syrop kawowy
To idealna propozycja dla wszystkich kawoszy.
Wielbiciele kawy kochają ten napój przede wszystkim za zapach i smak. Nic więc dziwnego, że przemysł spożywczy raz po raz wprowadza na rynek produkty na bazie kawy, w tym czekoladki, syropy oraz sosy.
Jak się okazuje przygotowanie tego typu dodatków nie jest trudne i można to zrobić w domu - przykładem jest syrop kawowy z przepisu Patrycji Wnorowskiej, autorki bloga "Smakołyki Alergika". Syrop ten przydaje się np. do lodów, ciast czy deserów, ale sprawdzi się również jako składnik marynaty do mięsa. To idealna propozycja dla wszystkich kawoszy.
Składniki: 500 ml mocnej kawy (naparu), szklanka cukru, 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Sposób przygotowania: kawę wymieszać z cukrem i ugotować na syrop. Zdjąć z ognia, odczekać 2-3 minuty, dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać. Przelać do butelki (200-250 ml) i dobrze zakręcić. Przechowywać w lodówce, do 2 tygodni.