Drogocenny ryż
Odchudza, leczy i świetnie smakuje. Na dodatek przyrządza się go błyskawicznie.
02.11.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:29
*Ryż to po pszenicy najpopularniejsze zboże na świecie. Poza wysokiej jakości białkiem (budulec tkanek) zawiera węglowodany złożone (dostarczają energii), witaminy z grupy B (poprawiają działanie systemu nerwowego) i minerały (wzmacniają kości). *
Ma niewiele tłuszczu, jest łatwostrawny. 100 g białego ryżu to ok. 345 kcal, brązowego - ok. 325 kcal, dzikiego - ok. 245 kcal.
- Nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Mogą go jeść dzieci już w 6. miesiącu życia.
- Idealny dla sportowców jako dobre źródło łatwo przyswajalnej energii, zwłaszcza przed dużym wysiłkiem.
- Pieczony z jabłkami pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Gotowany brązowy doskonale powstrzymuje biegunkę.
*By się nie sklejał *Ryż będzie sypki, jeśli uprażysz go na patelni 5 minut z odrobiną oliwy. Potem zalej gorącą wodą, posól i ugotuj pod przykryciem.
*Kolorowy i aromatyczny *- Będzie żółty i pikantny, jeśli w czasie gotowania wlejesz do garnka 50 ml wody, w której wcześniej przez kilka minut namoczysz szczyptę szafranu.
- Będzie zielony, jeśli pod koniec gotowania dodasz do wody kilka posiekanych listków bazylii.
- Będzie czerwony i kwaskowy, jeśli podczas gotowania dodasz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Będzie pachnący, jeśli ugotujesz go z kostką rosołową, w wywarze z warzyw albo z suszonymi ziołami
*Warto spróbować *Ryż tzw. jaśminowy jest idealnie biały, ma przyjemny aromat. Świetny do potraw azjatyckich, 4x100 g - ok. 2 zł
Mieszanka ryżu długoziarnistego i dzikiego efektownie wygląda na talerzu, 170 g - ok. 3,40 zł
*Dobierz gatunek do dania Brązowy *Najmniej przetworzony, jedynie pozbawiony łupiny, ma najwięcej wartości odżywczych. Po ugotowaniu jest sypki, ma przyjemny, orzechowy smak. 1 porcję ryżu gotuje się w 3 porcjach wody ok. 30 min. Idealny do sałatek,
faszerowania.
*Parboiled *Długo- lub średnioziarnisty. Zawiera 2 razy więcej witamin i minerałów niż biały. Ma żółtawy kolor, jaśnieje w czasie gotowania. 1 porcję ryżu gotuje się w 2,5 porcji wody ok. 20 min. Jest dość twardy, nie klei się. Dobry do risotta, sałatek.
*Biały średnioziarnisty *Oczyszczony i polerowany, przez co ma mniej witamin i minerałów niż naturalny. Delikatny w smaku, lekko lepiący. Gotuje się go 15-20 min (1 objętość ryżu w 2,5 objętości wody). Do risotta, krokietów, zup, deserów.
*Dziki *Ma orzechowy smak, zawiera bardzo mało tłuszczu. 1 objętość ryżu gotuje się w 3 objętościach wody ok. 40 min. Najlepiej mieszać go z innym ryżem, używać jako nadzienie do drobiu, ryb, dodawać do zup, sałatek. Jest drogi.
*Biały długoziarnisty *Po ugotowaniu jest zawsze sypki i puszysty. 1 objętość ryżu gotuje się w 2,5 objętości wody 15-20 min. Najlepszy do pilawu, sałatek, przystawek, zup i drugich dań. Najszlachetniejsza odmiana to ryż Basmati.
Renata Rowicka