GotowaniePrzepisyDżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany, gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.

Dżem brzoskwiniowy

22.08.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Składniki:
- 1 kg dojrzałych, i nieuszkodzonych brzoskwiń
- 1 opakowanie Żelfixu 3:1
- 35 dag cukru
- gałązka lawendy, może być suszona
- laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Owoce umyć, obrać, oddzielić pestki, odważyć 1 kg, pokroić na kawałki, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody, rozgotować.
Przestudzić, przetrzeć, wymieszać z Żelfixem, zagotować, dodać cukier, pokrojoną wanilię i trochę lawendy, gotować 2 min.
Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany, gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)