Dżem figowy
Doskonale komponuje się nie tylko w słodkich połączeniach, ale również w wytrawnych daniach.
29.10.2015 | aktual.: 12.12.2015 13:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Figi kuszą nie tylko ciekawym wyglądem, ale również smakiem i cennym składem. To świetne źródło błonnika, który nie tylko sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, ale również wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Nie każdy jednak przepada za jedzeniem tych owoców na surowo. Jak się jednak okazuje można i warto je piec, a także robić z nich przetwory. Patrycja Wnorowska, autorka bloga Smakołyki Alergika, proponuje dżem figowy. Doskonale komponuje się nie tylko w słodkich połączeniach, ale również w wytrawnych daniach.
Składniki (na jeden większy słoik): 10 fig, brązowy cukier trzcinowy - do smaku, ziarenka z 1/4 laski wanilii.
Sposób przygotowania: figi umyć, pokroić na części, włożyć do rondelka i podlać odrobiną wody. Gotować powoli przez ok. 20 minut, a następnie dodać cukier. Smażyć powoli, aż figi zmiękną i zrobią się lekko szkliste. Zdjąć z ognia i odstawić na noc. Następnego dnia smażyć dżem, aż skórki zrobią się zupełnie szkliste. Gdy figi będą już gotowe, dodać wanilię i jeszcze minutę przesmażać. Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.