ycipk-2zmsh6

Dżem figowy

Doskonale komponuje się nie tylko w słodkich połączeniach, ale również w wytrawnych daniach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dżem figowy
(www.smakolykialergika.pl.)
ycipk-2zmsh6

Figi kuszą nie tylko ciekawym wyglądem, ale również smakiem i cennym składem. To świetne źródło błonnika, który nie tylko sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, ale również wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Nie każdy jednak przepada za jedzeniem tych owoców na surowo. Jak się jednak okazuje można i warto je piec, a także robić z nich przetwory. Patrycja Wnorowska, autorka bloga Smakołyki Alergika, proponuje dżem figowy. Doskonale komponuje się nie tylko w słodkich połączeniach, ale również w wytrawnych daniach.

Składniki (na jeden większy słoik): 10 fig, brązowy cukier trzcinowy - do smaku, ziarenka z 1/4 laski wanilii.

Sposób przygotowania: figi umyć, pokroić na części, włożyć do rondelka i podlać odrobiną wody. Gotować powoli przez ok. 20 minut, a następnie dodać cukier. Smażyć powoli, aż figi zmiękną i zrobią się lekko szkliste. Zdjąć z ognia i odstawić na noc. Następnego dnia smażyć dżem, aż skórki zrobią się zupełnie szkliste. Gdy figi będą już gotowe, dodać wanilię i jeszcze minutę przesmażać. Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

ycipk-2zmsh6

Zobacz również: Czarne ciasto na Halloween* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2zmsh6

ycipk-2zmsh6
ycipk-2zmsh6