Dżem wieloowocowy
Truskawki w pełni sezonu, za chwilę pojawią się maliny i porzeczki. Zatem najwyższy czas na pierwsze przetwory.
23.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 1 kg świeżych, twardych truskawek
- 30 dag (3–4 łodygi) rabarbaru
- 30 dag czerwonych porzeczek
- 40 dag dojrzałych, jędrnych malin
- 2 opakowania cukru żelującego
Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, rozdrobnić, maliny i opłukane porzeczki przebrać, owoce chwilę poddusić.
Cukier żelujący dodać do owoców, wymieszać, mieszając gotować 3 minuty, zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany.
Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, słoiki ustawić na ok. 5 min. do góry dnem.
Rada:
Umyte i opłukane słoiki przed napełnieniem najlepiej wyparzyć, wstawiając je na 15 min. do piekarnika o temp. 160°C.