Dzieci gotują – proste przepisy
Dzieci gotują nie tylko w programach typu talent show. Zapału do pracy w kuchni nie sposób odmówić żadnemu maluchowi, który wkracza w etap ochoczego odkrywania świata, ze wszystkimi jego smakami i zapachami. Gotowanie dla dzieci jest cenną lekcją i rozwijającym doświadczeniem. Dzięki prostym przepisom nawet przedszkolaki z drobną pomocą rodziców mogą zaserwować śniadanie, obiad bądź deser dla wszystkich domowników.
27.09.2018 09:57
Przepis na jajka zapiekane w bułce
Naukę gotowania najlepiej rozpocząć od łatwych przepisów, które pozwalają dziecku wykazać się samodzielnością. W mgnieniu oka można przygotować smaczne i pożywne danie śniadaniowe – jajka zapiekane w bułce. Są one smaczniejszą i wbrew pozorom wcale nie bardziej pracochłonną alternatywą dla zwykłych kanapek.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 duże kajzerki,
- 4 jajka,
- 4 plasterki żółtego sera lub mozzarelli,
- 4 plasterki chudej szynki,
- 4 plasterki pomidora,
- pół zielonej papryki,
- kilka gałązek szczypiorku lub zielonej cebulki,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Z kajzerek odcinamy górną część i wydrążamy środek tak, by została sama skórka.
- Paprykę, szynkę, pomidora i ser kroimy w drobną kostkę.
- Wsypujemy niewielką porcję przygotowanych składników do wnętrza kajzerki tak, by pokrywały spód bułki.
- Do każdej kajzerki wbijamy po jednym jajku, zwracając szczególną uwagę na żółtko, któ®e nie powinno ulec przebiciu.
- Siekamy szczypiorek bądź cebulkę i oprószamy nim jajko.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy bułki na blachę do pieczenia i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego na 200°C na nie dłużej niż 15 minut, by skórka nie zmieniła koloru na ciemnobrązowy, a jajko zdążyło się ściąć.
Przepis na kotleciki z indyka z groszkiem
Proste przepisy dla dzieci potrafią stać się inspiracją do stworzenia zupełnie nietradycyjnego obiadu. Malucha śmiało można zaangażować w robienie zdrowych kotletów z mięsa indyczego, które smakowicie wyglądają na talerzu w towarzystwie brązowego ryżu i zielonych dodatków – chrupiącej surówki, podawanego na ciepło szpinaku albo puree z groszku. Podczas wspólnego gotowania pozostaje podjąć się tych bardziej niebezpiecznych czynności kuchennych, takich jak smażenie, a wszystko inne powierzyć niestrudzonemu małemu kucharzowi, który czuje się dorośle, kiedy może wykonać odpowiedzialne zadania, np. formowanie kotletów czy obtaczanie ich w bułce tartej.
Składniki (na 8 kotletów):
- 500 g piersi z indyka,
- 200 g groszku konserwowego,
- 100 g żółtego sera,
- 4 jajka,
- 1 mała cebula,
- kilka gałązek szczypiorku, koperku lub pietruszki,
- oliwa do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotletów,
- pieprz, sól i inne przyprawy (według uznania).
Sposób przygotowania:
- Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy.
- Filety gotujemy w wodzie ze szczyptą soli bądź na parze, a następnie bardzo drobno kroimy lub blendujemy.
- Do mięsa dodajemy cebulkę, groszek i starty na tarce ser żółty.
- Wbijamy 2 jajka, wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy, aż składniki stworzą lepką masę.
- Pozostałe 2 jajka energicznie mieszamy widelcem lub roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli.
- Z masy formujemy kotleciki o równych rozmiarach i obtaczamy je z obydwu stron w bułce tartej.
- Smażymy kotlety na patelni, a po zdjęciu z tłuszczu odsączamy na ręcznikach papierowych.
Przepis na kolorowe muffinki
Bardzo łatwe do zrobienia są nie tylko dania obiadowe dla najmłodszych, ale również niektóre słodkości. Wystarczy pomóc dzieciom podczas korzystania z piekarnika i miksera, by wyczarowały kolorowe muffinki z posypkami, bawiąc się przy tym doskonale i rozwijając swoją kreatywność. Oto prosty przepis, którego wykonanie nie powinno potrwać dłużej niż godzinę:
Składniki (na 12 babeczek):
- 220 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- tabliczka czekolady (białej lub ciemnej),
- dowolne posypki cukrowe (perełki, pałeczki, konfetti, maczek lub wszystkiego po trochu).
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, a następnie ubijamy na jednolitą masę przy użyciu miksera.
- Dodajemy rozdrobnione masło i ponownie miksujemy.
- Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Po raz ostatni łączymy składniki, wprawiając w ruch końcówki miksera.
- Możemy urozmaicić smak babeczek dzięki dodatkom takim jak bakalie czy borówki. Wsypujemy wybrane składniki i mieszamy ciasto trzepaczką lub pomijamy ten etap przygotowania muffinek.
- Przekładamy masę do foremek na babeczki, najlepiej silikonowych, które nie odkształcą się pod wpływem ciężaru ciasta. Uważamy, by nie przesadzić z ilością, bo muffinki po upieczeniu urosną prawie dwukrotnie.
- Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 minut, a po upływie tego czasu sprawdzamy za pomocą wykałaczki, czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne.
- Bardzo ostrożnie wyjmujemy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- W małej miseczce rozdrabiamy czekoladę, a następnie wstawiamy naczynie do mikrofali lub do kąpieli wodnej, by z twardej tabliczki powstała płynna polewa.
- Zanurzamy muffinki czubkami w czekoladzie, a następnie dekorujemy według własnego pomysłu, używając kolorowych posypek.