ycipk-21gq9a

Dzieci gotują – proste przepisy

Dzieci gotują nie tylko w programach typu talent show. Zapału do pracy w kuchni nie sposób odmówić żadnemu maluchowi, który wkracza w etap ochoczego odkrywania świata, ze wszystkimi jego smakami i zapachami. Gotowanie dla dzieci jest cenną lekcją i rozwijającym doświadczeniem. Dzięki prostym przepisom nawet przedszkolaki z drobną pomocą rodziców mogą zaserwować śniadanie, obiad bądź deser dla wszystkich domowników.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Na podstawie prostych przepisów dzieci gotują potrawy, które nadają się do zaserwowania na obiad dla całej rodziny
Na podstawie prostych przepisów dzieci gotują potrawy, które nadają się do zaserwowania na obiad dla całej rodziny (iStock.com)
ycipk-21gq9a

Przepis na jajka zapiekane w bułce

Naukę gotowania najlepiej rozpocząć od łatwych przepisów, które pozwalają dziecku wykazać się samodzielnością. W mgnieniu oka można przygotować smaczne i pożywne danie śniadaniowe – jajka zapiekane w bułce. Są one smaczniejszą i wbrew pozorom wcale nie bardziej pracochłonną alternatywą dla zwykłych kanapek.

Składniki (na 4 porcje):

ycipk-21gq9a
  • 4 duże kajzerki,
  • 4 jajka,
  • 4 plasterki żółtego sera lub mozzarelli,
  • 4 plasterki chudej szynki,
  • 4 plasterki pomidora,
  • pół zielonej papryki,
  • kilka gałązek szczypiorku lub zielonej cebulki,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Z kajzerek odcinamy górną część i wydrążamy środek tak, by została sama skórka.
  2. Paprykę, szynkę, pomidora i ser kroimy w drobną kostkę.
  3. Wsypujemy niewielką porcję przygotowanych składników do wnętrza kajzerki tak, by pokrywały spód bułki.
  4. Do każdej kajzerki wbijamy po jednym jajku, zwracając szczególną uwagę na żółtko, któ®e nie powinno ulec przebiciu.
  5. Siekamy szczypiorek bądź cebulkę i oprószamy nim jajko.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. Przekładamy bułki na blachę do pieczenia i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego na 200°C na nie dłużej niż 15 minut, by skórka nie zmieniła koloru na ciemnobrązowy, a jajko zdążyło się ściąć.

Przepis na kotleciki z indyka z groszkiem

ycipk-21gq9a

Proste przepisy dla dzieci potrafią stać się inspiracją do stworzenia zupełnie nietradycyjnego obiadu. Malucha śmiało można zaangażować w robienie zdrowych kotletów z mięsa indyczego, które smakowicie wyglądają na talerzu w towarzystwie brązowego ryżu i zielonych dodatków – chrupiącej surówki, podawanego na ciepło szpinaku albo puree z groszku. Podczas wspólnego gotowania pozostaje podjąć się tych bardziej niebezpiecznych czynności kuchennych, takich jak smażenie, a wszystko inne powierzyć niestrudzonemu małemu kucharzowi, który czuje się dorośle, kiedy może wykonać odpowiedzialne zadania, np. formowanie kotletów czy obtaczanie ich w bułce tartej.

Składniki (na 8 kotletów):

  • 500 g piersi z indyka,
  • 200 g groszku konserwowego,
  • 100 g żółtego sera,
  • 4 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • kilka gałązek szczypiorku, koperku lub pietruszki,
  • oliwa do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotletów,
  • pieprz, sól i inne przyprawy (według uznania).

Sposób przygotowania:

ycipk-21gq9a
  1. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy.
  2. Filety gotujemy w wodzie ze szczyptą soli bądź na parze, a następnie bardzo drobno kroimy lub blendujemy.
  3. Do mięsa dodajemy cebulkę, groszek i starty na tarce ser żółty.
  4. Wbijamy 2 jajka, wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy, aż składniki stworzą lepką masę.
  5. Pozostałe 2 jajka energicznie mieszamy widelcem lub roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli.
  6. Z masy formujemy kotleciki o równych rozmiarach i obtaczamy je z obydwu stron w bułce tartej.
  7. Smażymy kotlety na patelni, a po zdjęciu z tłuszczu odsączamy na ręcznikach papierowych.

Przepis na kolorowe muffinki

Bardzo łatwe do zrobienia są nie tylko dania obiadowe dla najmłodszych, ale również niektóre słodkości. Wystarczy pomóc dzieciom podczas korzystania z piekarnika i miksera, by wyczarowały kolorowe muffinki z posypkami, bawiąc się przy tym doskonale i rozwijając swoją kreatywność. Oto prosty przepis, którego wykonanie nie powinno potrwać dłużej niż godzinę:

Składniki (na 12 babeczek):

ycipk-21gq9a
  • 220 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • tabliczka czekolady (białej lub ciemnej),
  • dowolne posypki cukrowe (perełki, pałeczki, konfetti, maczek lub wszystkiego po trochu).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, a następnie ubijamy na jednolitą masę przy użyciu miksera.
  2. Dodajemy rozdrobnione masło i ponownie miksujemy.
  3. Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Po raz ostatni łączymy składniki, wprawiając w ruch końcówki miksera.
  4. Możemy urozmaicić smak babeczek dzięki dodatkom takim jak bakalie czy borówki. Wsypujemy wybrane składniki i mieszamy ciasto trzepaczką lub pomijamy ten etap przygotowania muffinek.
  5. Przekładamy masę do foremek na babeczki, najlepiej silikonowych, które nie odkształcą się pod wpływem ciężaru ciasta. Uważamy, by nie przesadzić z ilością, bo muffinki po upieczeniu urosną prawie dwukrotnie.
  6. Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 minut, a po upływie tego czasu sprawdzamy za pomocą wykałaczki, czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne.
  7. Bardzo ostrożnie wyjmujemy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  8. W małej miseczce rozdrabiamy czekoladę, a następnie wstawiamy naczynie do mikrofali lub do kąpieli wodnej, by z twardej tabliczki powstała płynna polewa.
  9. Zanurzamy muffinki czubkami w czekoladzie, a następnie dekorujemy według własnego pomysłu, używając kolorowych posypek.
Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-21gq9a

ycipk-21gq9a
ycipk-21gq9a