GotowaniePrzepisyFale Dunaju

Fale Dunaju

Fale Dunaju
17.01.2006 14:47, aktualizacja: 20.02.2006 15:37

Pyszne ciasto z czekoladą, kremem budyniowym i wiśniami.

40 min, 12 porcji
Porcja 440 kcal

Składniki:
- 30 dag mąki
- 6 jajek
- po 20 dag cukru i masła
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki rumu
- 50 dag wiśni
- budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła
- polewa i wiórki czekoladowe

Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą,
podzielić na pół, część wymieszać z rumem i kakao,
jasne ciasto rozsmarować na blasze, wylać warstwę ciemnego ciasta, ułożyć wiśnie,
piec 40 min w 180°C,
ugotować budyń, ostudzić,
masło utrzeć, dodając budyń, posmarować ciasto,
zalać polewą, posypać wiórkami czekolady.