GotowaniePrzepisyGalaretka truskawkowa

Galaretka truskawkowa

Podawać z sosem przyrządzonym z odcedzonych, zmiksowanych truskawek i odrobiny malibu.

Galaretka truskawkowa

04.05.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:28

Składniki:
- 50 dag mrożonych truskawek, ewentualnie wiśni, malin lub mrożonych owoców jagodowych
- 3 łyżki żelatyny
- cukier do smaku
- sok z cytryny

Zagotować ok. 1,5 l wody, wsypać zamrożone truskawki lub inne owoce, gotować na małym ogniu do czasu, aż owoce wypłyną na wierzch, garnek przykryć, odstawić na 5 minut,
kompot przecedzić, przyprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, w płynie rozpuścić żelatynę, przestudzić, przelać do formy w kształcie babki, ostudzić, wstawić do lodówki, by galaretka stężała,
formę włożyć na chwilę do naczynia z ciepłą wodą, wyjąć galaretkę, przewracając do góry dnem, można podawać z sosem przyrządzonym z odcedzonych, zmiksowanych truskawek i odrobiny malibu.

Zobacz także
Komentarze (0)