GotowaniePrzepisyGołąbki

Gołąbki

Gołąbki
Źródło zdjęć: © zdjęcie producenta
09.09.2011 09:00, aktualizacja: 13.09.2011 10:53

To jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach… ale nie tylko. Jest to ono znane w całej Europie Środkowej i Wschodniej.

To jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach… ale nie tylko. Jest to ono znane w całej Europie Środkowej i Wschodniej. W Czechach i na Słowacji występują jako holubce, a Niemczech jako Krautwickel/Kohlrouladen. Znają je także Szwedzi i nazywają Kåldolmar. W Rumunii łudząco podobna potrawa to sarmale, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli lub kiszonej kapusty. Pudliszki zaś swoje typowo polskie gołąbki przygotowują według przepisu Magdy Tylman. Sekretem smaku naszych gołąbków jest użycie najlepszej jakości mięsa wieprzowo-wołowego ręcznie zawijanego w liście kapusty oraz plaster boczku na dnia każdego słoika.

Jako danie na dziś proponujemy gołąbki przewiązane ozdobnie nitką szczypiorku, podane na sosie pomidorowym. W ten sposób tradycyjne danie nabierze finezji i ucieszy oko niejednego gościa. Jako dodatek do gołąbków świetnie będą pasowały ziemniaki w mundurkach lub zdrowa sałatka na bazie pomidorów ze szczypiorkiem.

Źródło artykułu:WP Kobieta