Gotowanie może być fajne!
Gotowanie?! Na to słowo wiele młodych kobiet reaguje grymasem i stwierdza, że nie po to wymyślono „dania na telefon” by spędzać długie godziny w kuchni. Tymczasem gotowanie nie musi oznaczać całodziennego stania przy garach, może być zabawą, na którą czasem warto poświęcić chociaż pół godziny!
Gotowanie?! Na to słowo wiele młodych kobiet reaguje grymasem i stwierdza, że nie po to wymyślono „dania na telefon” by spędzać długie godziny w kuchni. Tymczasem gotowanie nie musi oznaczać całodziennego stania przy garach, może być zabawą, na którą czasem warto poświęcić chociaż pół godziny!
Przede wszystkim, gotowanie, pieczenie, smażenie nie jest już dawno wyłącznie kobiecym obowiązkiem. Gdy ktoś chociaż raz na jakiś czas przejmie kuchnię, gdy ty w spokoju obejrzysz swój ulubiony film, przeczytasz książkę, czy pójdziesz na spacer, łatwiej będzie polubić tę czynność. Nic tak dobrze nie działa, jak pozwolenie sobie na odpoczynek od codziennych obowiązków. A jeśli tego naprawdę nienawidzisz nic nie jest w stanie przekonać cię, że gotowane może być przyjemne, nie zmuszaj się, tylko bez żalu przekaż „królestwo kuchni” w ręce męża, albo zacznij częściej korzystać z usług firm cateringowych.
Nie przemęczaj się...
Nie wymyślaj wykwintnych dań, które wymagają ogromnego nakładu pracy, a efekt i tak często odbiega od zamierzonego. Jeśli chcesz zrobić coś naprawdę wyjątkowego, zrób to na wyjątkową okazję. Jeśli będziesz codziennie spędzać długie godziny w kuchni, męcząc się nad potrawami, które wymagają nie tylko dużego nakładu pracy, środków finansowych, czasu, ale i umiejętności, gotowanie szybko stanie się prawdziwą katorgą.
Postaw na prostotę
Proste, nie znaczy niesmaczne. Czasami banalne, wydawałoby się rozwiązanie, może dać nieoczekiwany i bardzo ciekawy w smaku efekt! Najłatwiejszym mięsem do przygotowania, jest oczywiście kurczak. Ale proste są także dania z makaronów, pieczone ryby, czasami można zjeść po prostu ugotowany ryż z jabłkami posypanymi cukrem i cynamonem. Przykłady prostych, ale smacznych potraw:
Kurczak w sosie cebulowym
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 2 „gorące kubki” – zupa cebulowa,
- śmietanę, jogurt naturalny, pieprz, sól.
Umyte piersi z kurczaka układasz w brytfance i posypujesz je „gorącymi kubkami” Mieszasz jogurt ze śmietaną, dodajesz przypraw, tym sosem zalewasz mięso. Pieczesz w piekarniku ok. 40 minut. I gotowe!
Udka kurczaka a’la obiad u teściowej
Składniki:
- 4 udka kurczaka,
- torebka ryżu (może być też ciemny),
- koncentrat pomidorowy,
- kostkę rosołową, cebulę
Cebulę udusić na patelni, umyte udka kurczaka położyć w brytfannie. Posypać mięso suchym ryżem z torebki, dodać cebulę, wszystko zalać rozpuszczonym w pół litrze wody bulionem z koncentratem pomidorowym. Piec ok. godziny. Prosta carbonara super mamy
Składniki:
- Makaron - wstążki,
- wędzony boczek,
- cebula,
- śmietana,
- jajko,
- starty żółty ser,
- sól, pieprz,
- zioła wg gustu.
Wytopić boczek wędzony na patelni, można razem z cebulką. w miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem i startym serem żółtym i ziołami, solą i pieprzem. Makaron ugotować i zalać go sosem. Podgrzewać wszystko chwilę. Po rozłożeniu na patelnię, posypać danie bazylią i startym serem.
Indyk w sosie curry
Potrzebujesz:
- Piersi indyka pokrojone w kostki,
- warzywa mrożone wg gustu,
- jogurt naturalny,
- przyprawa curry, sól, pieprz.
Indyka smażyć kilka minut na patelni. Potem dodać warzywa, następnie jogurt naturalny wymieszany z curry oraz przyprawami. Dusić aż mięso będzie miękkie.
Pieczona ryba
Potrzebujesz:
- Filety rybne (może być np. panga) ,
- pietruszka,
- marchewka,
- przyprawa do ryb,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- folia aluminiowa.
Filety rybne obtoczyć w przyprawach i bułce tartej. Dodać pokrojone w cienkie plasterki warzywa. Zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 20-30 minut. Podawać z ryżem lub frytkami. .
[
]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )
PRZEPISY INTERNAUTÓW
DRINKI, DRINKI, DRINKI!